Grutto’s in de Albufeira bij Valencia, Spanje

Grutto’s blijven lang hangen in Portugal en Spanje

Vogelbescherming Nederland
5-MRT-2013 - Met het prachtige voorjaarsweer van nu kijken velen reikhalzend uit naar het verschijnen van grutto’s. Er is al een klein aantal gezien op de traditionele pleisterplaatsen, maar de bulk moet nog komen. Die is nu nog in Spanje en Portugal. Ondertussen krijgt de internationale bescherming van de grutto een stimulans door een Action Plan for the Black-tailed Godwit.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Met het prachtige voorjaarsweer van nu kijken velen reikhalzend uit naar het verschijnen van grutto’s. Er is al een klein aantal gezien op de traditionele pleisterplaatsen, maar de bulk moet nog komen. Die is nu nog in Spanje en Portugal. Ondertussen krijgt de internationale bescherming van de grutto een stimulans door een Action Plan for the Black-tailed Godwit.

In een vroeg voorjaar kunnen er eind februari al vele duizenden zijn. Nu, begin maart, is het aantal grutto’s nog wat magertjes. Het gaat om hooguit enkele honderden op een enkele favoriete pleisterplaats, zoals het bekende Landje van Geijsel bij Ouderkerk (NH). Op veel andere plaatsen waar je nu grutto’s zou verwachten, zoals in de Eempolders, worden ze nog nauwelijks gezien. Overigens bestaat een flink, maar onbekend deel van de grutto’s die nu binnentrekken uit de IJslandse ondersoort islandica. Deze is nu nog lastig te herkennen; dat gaat makkelijker als ze meer in prachtkleed komen.

Grutto’s in de Albufeira bij Valencia, Spanje (foto: René Faber)

Gruttokenner René Faber van Vogelbescherming Nederland was de afgelopen twee weken in het Taaggebied in Portugal en aan de Spaanse oostkust om grutto’s te tellen en te bestuderen. “In de delta van de Taag in Portugal telden we op de rijstvelden 23.000 grutto’s, en bij Valencia in Spanje 2.500. Het is mijn indruk dat deze vogels zijn opgehouden door het koude winterweer in West-Europa en het slechte weer op het Iberische Schiereiland”. Samen met Marten Sikkema, grutto-enthousiasteling uit Friesland, heeft Faber honderden gekleurringde grutto’s afgelezen, waaronder veel vogels uit Nederland. Faber verwacht dat de komende dagen grutto’s massaal in Nederland zullen aankomen. Dinsdag waait bij ons de wind uit het zuiden, en dat betekent rugwind voor de grutto’s.

De grutto staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels en is vanwege het enorme belang van de Nederlandse populatie ook internationaal bedreigd. Dat geldt voor de nominaatvorm limosa. De IJslandse ondersoort islandica neemt zelfs in aantal toe. De AEWA (African-Eurasian Waterbird Agreement) heeft een internationaal beschermingsplan gemaakt voor de grutto, The AEWA International Single Species Action Plan for the Black-tailed Godwit. Een internationale werkgroep coördineert dit plan. Het beschermingswerk wordt gefaciliteerd door het Ministerie van Economische Zaken en Vogelbescherming Nederland. Onlangs is een website gelanceerd: blacktailedgodwit.aewa.info.

Tekst: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland
Foto: René Faber