Voor eenmalig gebruik, eider baant zich een weg door het Waddenijs

IJs op de Waddenzee

Ecomare
1-APR-2013 - Door de straffe oostenwind en de nachtvorst lag er vorige week volop ijs op de Waddenzee. IJs op zee is een zeldzaamheid. Maar op het wad, waar het ondiep is en er weinig golven zijn, bevriest ook het zoute water tamelijk snel. Toch is het waarschijnlijk weinig voorgekomen dat er vlak voor Pasen zoveel ijs op de Waddenzee lag. “Het leek net een grote ijstaart,” zei Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Door de straffe oostenwind en de nachtvorst lag er vorige week volop ijs op de Waddenzee. IJs op zee is een zeldzaamheid. Maar op het wad, waar het ondiep is en er weinig golven zijn, bevriest ook het zoute water tamelijk snel. Toch is het waarschijnlijk weinig voorgekomen dat er vlak voor Pasen zoveel ijs op de Waddenzee lag. “Het leek net een grote ijstaart,” zei Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen.

Schaatsen?
Het eerst groeit het ijs aan bij de zandbanken op het wantij en in de havens, waar het water rustiger is. Zee-ijs is niet te vergelijken met de ijsbanen die op zoet water ontstaan. Het is bros vanwege het zout en door de voortdurende beweging ligt het letterlijk schots en scheef, soms in de grilligste vormen. Schaatsen op de Waddenzee kun je dus wel vergeten!

Boven: langs de Waddendijk een grote ijstaart. Onder: eider baant zich een weg door het Waddenijs (foto’s: Foto Fitis, Sytske Dijksen).

Flexibel IJs
Door de deining van het water golfde het ijs op veel plekken prachtig. Soms was het zo papperig dat eiders er met gemak doorheen zwommen. In de haven dreef 'pannekoekenijs', terwijl langs de dijk dikke dekens van wit ijs en ijschotsen te vinden waren. De verschillende ijsvormen leverden in ieder geval mooie en bijzondere plaatjes op. Trek je warmste kleren aan en ga eens kijken bij de havens van Oudeschild en ’t Horntje op Texel, misschien ligt daar nu ook nog ijs.

Boven: bewegend Waddenijs (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen). Onder: ’pannenkoekenijs’ in de Waddenhavens (foto: onbekend).

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen