Otter vastgelegd op camera ecoduct bij De Onlanden

16-MEI-2013 - Op de ecologische verbindingsweg naar het nieuwe natuurgebied De Onlanden, vlakbij Groningen, is een otter vastgelegd op beeld door een wildcamera van Natuurmonumenten. Eerder deze maand werden al sporen gevonden van het dier in het natuurgebied zelf, beeldmateriaal was echter tot vandaag niet beschikbaar. De Onlanden is sinds 2008 ingericht als natuur- en waterbergingsgebied. De otter laat zich voor het eerst in dit gebied zien.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Op de ecologische verbindingsweg naar het nieuwe natuurgebied De Onlanden, vlakbij Groningen, is een otter vastgelegd op beeld door een wildcamera van Natuurmonumenten. Eerder deze maand werden al sporen gevonden van het dier in het natuurgebied zelf, beeldmateriaal was echter tot vandaag niet beschikbaar. De Onlanden is sinds 2008 ingericht als natuur- en waterbergingsgebied. De otter laat zich voor het eerst in dit gebied zien.

Natuurmonumenten is blij dat de otter De Onlanden nu al heeft bezocht, het gebied is immers relatief kort geleden ingericht als natuurgebied. ‘Het mooiste is dat de otter gebruik maakt van de ecologische verbindingszone die onder de Groningerweg doorloopt. De foto toont hiermee aan dat de natuurverbinding werkt en de otter een veilige passage geeft tussen twee natuurgebieden.’

Otter in De Onlanden (foto: Albert Allema Bron)

Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten: 'De otter is een moeilijk waarneembare soort. Hij is 's nachts actief en zeer schuw. Je kunt normaliter eigenlijk alleen aan de hand van sporen waarnemingen verzamelen. In eerste instantie werden er alleen zogenaamde spraints gevonden: een geurvlag die de otter achterlaat op z'n uitwerpselen. Maar nu hebben we echte beelden, heel bijzonder.’

‘Of de otter in De Onlanden blijft weten we niet, maar de kans daarop lijkt groter nu hij op twee verschillende plekken in een tijdsbestek van een aantal dagen in De Onlanden is gezien’, aldus Zwiers. ‘De Onlanden biedt hen in ieder geval voldoende ruimte, rust, schoon water en voedsel.’ Nu ze de weg weten te vinden hoopt Natuurmonumenten dat er nog meer otters volgen.

De Onlanden
Sinds 2008 is er hard gewerkt om De Onlanden in te richten als natuur- en waterbergingsgebied. Al voor afronding van de werkzaamheden eind 2012 werd het gebied ingezet als waterbergingsgebied vanwege wateroverlast, zodat inwoners van de stad Groningen droge voeten hielden. Voor meer informatie over De Onlanden kijk op: http://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-onlanden.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Albert Allema Bron, Natuurmonumenten