Excursie in de Biesbosch

Nationale Vogelweek in volle gang – doe mee met een excursie!

Sovon Vogelonderzoek Nederland
10-MEI-2013 - De Nationale Vogelweek is vanaf de vroege ochtend van 4 mei losgebarsten. Door het mooie lenteweer waren de vogels enorm actief en werden er veel mooie vogels gezien. Vooral de nachtegalen waren talrijk, en veel deelnemers zagen vogels die ze nooit eerder hadden gezien, van groenpootruiters tot zeearenden en van braamsluipers tot steppekiekendief. Wie ook zo’n geweldige vogelervaring wil meemaken, gaat naar www.vogelweek.nl. De week duurt nog drie dagen en er zijn nog excursieplaatsen vrij!

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

De Nationale Vogelweek is vanaf de vroege ochtend van 4 mei losgebarsten. Door het mooie lenteweer waren de vogels enorm actief en werden er veel mooie vogels gezien. Vooral de nachtegalen waren talrijk, en veel deelnemers zagen vogels die ze nooit eerder hadden gezien, van groenpootruiters tot zeearenden en van braamsluipers tot steppekiekendief. Wie ook zo’n geweldige vogelervaring wil meemaken, gaat naar www.vogelweek.nl. De week duurt nog drie dagen en er zijn nog excursieplaatsen vrij!

De Vogelweek startte met uitbundig lenteweer en al even uitbundige reacties van deelnemers. Projectleider Roos Kooiman van Vogelbescherming Nederland: “Geweldig om uit alle hoeken van het land enthousiaste verhalen te horen. Als deelnemers voor het eerst van hun leven de zang van een nachtegaal horen of baltsvlucht van een wulp zien. Dat is toch prachtig?” Door heel Nederland vonden de excursies plaats. Van de duinen aan de kust tot de Maasduinen in Limburg. Van heide tot oude bossen. En natuurlijk in de vele weidevogelgebieden die Nederland rijk is. Zoals boer Henk uit Hoogmade een geïnteresseerde groep rondleidde over zijn weidevogelrijke land. De grutto’s en kieviten bleken al op hun nest te zitten en de groep werd voorzichtig door het weiland gemanoeuvreerd. Vogelweekblogger Arjan verwoordde het enthousiasme van de deelnemers zo: “Dan een paartje grutto's. Met een mooie glijvlucht komt een mannetje aanvliegen om neer te strijken naast het vrouwtje. "Ahhhh...", En iedereen smelt een beetje mee.”

Excursie in de Biesbosch (foto: Albert de Jong)

Vogelschmink
Bijna 250 activiteiten vinden er plaats in de Nationale Vogelweek. Het aanbod varieert van een heuse vogelvierdaagse in de Maashorst tot een vogelschminkpartij in polder Arkemheen. Iedere activiteit heeft als doel om zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met de vogelwereld. Vogelwerkgroepen, natuurverenigingen en zelfstandige vogelliefhebbers konden hun activiteit aanmelden. Veel van de activiteiten zijn inmiddels volgeboekt, maar er zijn nog genoeg plaatsen vrij bij verschillende leuke excursies. Op www.vogelweek.nl is te zien waar er activiteiten zijn en hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Dus wil je iets bijzonders beleven komend weekend: schrijf je dan in!

Tekst: Chris van der Heijden, Vogelbescherming Nederland en Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland