Grutto, vrouwtje

Grutto's profiteren van ondergelopen weilanden

28-MRT-2013 - Door de straffe oostenwind zijn enkele weilanden aan de rand van Oostknollendam naast natuurgebied Wormer- en Jisperveld (Noord-Holland) onder water gelopen. Hier komen heel veel grutto’s op af. Volgens boswachter Ed Zijp van Natuurmonumenten hebben de vogels het zwaar door de aanhoudende kou.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Door de straffe oostenwind zijn enkele weilanden aan de rand van Oostknollendam naast natuurgebied Wormer- en Jisperveld (Noord-Holland) onder water gelopen. Hier komen heel veel grutto’s op af. Volgens boswachter Ed Zijp van Natuurmonumenten hebben de vogels het zwaar door de aanhoudende kou.

Extra voedsel
In de weilanden die nu onder water gelopen zijn, komt al het bodemleven omhoog. Hier kunnen de vogels gemakkelijker voedsel vinden. Na hun lange reis uit West-Afrika en vlak voor het broedseizoen is het belangrijk dat ze weer op gewicht komen. Boswachter Ed Zijp: “De ondergelopen weilanden zijn zeer welkom voor deze beschermde vogels. Het is net een goed gevulde ijskast waarvan de deur ineens open gaat.”

Grutto (foto: Jan Nijendijk)

Jaarlijkse telling
Afgelopen zaterdag werden tijdens de jaarlijkse gruttotelling in het Wormer- en Jisperveld ruim 1900 grutto’s geteld. De telling is belangrijk om een indruk te krijgen hoe de gruttopopulatie zich ontwikkelt. Naast de tien vrijwilligers van Natuurmonumenten en Vogelbeschermingswacht Zaanstreek telde zaterdag ook wethouder Anna de Groot van gemeente Wormerland mee.

Zelf kijken
Vanaf De Poelboerderij start een prachtige wandelroute van 5 kilometer door de zeer vogelrijke Schaalsmeerpolder en langs het Wormer- en Jisperveld. Een aanrader voor vogelspotters!

Grutto's in Nederland
In Nederland broedt een overgroot deel van de wereldpopulatie grutto's. Deze soort wordt ernstig bedreigd doordat veel graslanden vaak te droog zijn en te vroeg gemaaid worden. Veenweiden zijn vochtig en zeer in trek bij deze typische Hollandse vogels omdat zij met hun lange snavel gemakkelijk in de grond naar voedsel kunnen zoeken. Het Wormer- en Jisperveld is zo'n veenweidegebied.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Jan Nijendijk, Saxifraga