Onderzoek naar de rol van dode dieren in de natuur
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]
In steeds meer natuurgebieden laten beheerders gestorven wilde dieren achter in de natuur. Deze kadavers dienen als voedsel voor een groot aantal dieren, “aaseters”. Dood doet Leven laat het publiek kennis maken met aaseters door camera’s te plaatsen bij kadavers. Sinds kort doet Wageningen Universiteit samen met Dood doet Leven en natuurorganisaties ook wetenschappelijk onderzoek naar de rol van aas in de natuur.
In natuurgebieden verspreid over Nederland worden kadavers van edelherten geobserveerd met cameravallen, die bij iedere beweging opnames maken. De eerste beelden zijn binnen. Een selectie van beelden kunt u zien op website van Dood doet Leven. Beelden van de plaatsing van de eerste cameraval zijn gemaakt door Vroege Vogels.
Op de Veluwe zijn raven vastgelegd die met stukjes vlees wegvliegen, vermoedelijk om deze te verstoppen als voedselvoorraad en als voedsel voor de jongen. Raven broeden relatief vroeg in februari tot april, een periode waarin van nature veel dieren sterven als gevolg van ouderdom en voedselgebrek. Raven en andere aaseters zoals zeearenden hebben hun broedperiode hierop afgestemd. De een zijn dood is de ander zijn brood.
De beelden laten het belang zien van dode dieren in de winter, voor veel soorten een zware tijd. Kadavers worden dan volop gebruikt als rijke aanvullende eiwitbron door bijvoorbeeld steenmarter, vos en wild zwijn. Tot wel drie vossen laten zich tegelijk bij een edelhertkarkas zien. De onderzoekers vergelijken natuurgebieden waar beheerders vaak grote kadavers laten liggen met gebieden waar kadavers gewoonlijk ontbreken.
Dood doet Leven
Met Dood doet Leven werken natuurorganisaties, waaronder Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap, Natuurmonumenten en ARK Natuurontwikkeling, samen aan de terugkeer van grote dode dieren in de natuur en daarmee aan de terugkeer van zeldzame aaseters. Dood hout in de natuur is niet meer weg te denken uit het natuurbeheer. Dode dieren zijn minstens zo belangrijk, maar zijn nog geen algemeen gedachtegoed. Een gemiste kans want de aasetergemeenschap is enorm divers. Veel diersoorten zijn hiervan afhankelijk of profiteren er van.
Voor spectaculaire beelden: www.dooddoetleven.nl.
Tekst: Bart Beekers en Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling
Foto’s en beelden: Bart Kooij en Bjorn Mols, Wageningen Universiteit