Wulp

Webcam bij broedende wulp Staphorsterveld

21-MEI-2013 - Agrarische Natuurvereniging (ANV) Horst en Maten heeft een webcam geplaatst bij een wulpennest in het Staphorsterveld, het natuurgebied tussen Staphorst en Hasselt (OV). De webcam levert unieke beelden van het gedrag van wulpen tijdens de broedperiode en maakt het mogelijk om op afstand te volgen wat er met het nest gebeurt. Het kan bijdragen aan meer begrip en kennis over weidevogels.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Agrarische Natuurvereniging (ANV) Horst en Maten heeft een webcam geplaatst bij een wulpennest in het Staphorsterveld, het natuurgebied tussen Staphorst en Hasselt (OV). De webcam levert unieke beelden van het gedrag van wulpen tijdens de broedperiode en maakt het mogelijk om op afstand te volgen wat er met het nest gebeurt. Het kan bijdragen aan meer begrip en kennis over weidevogels.

Bescherming
Wulp (foto: IVN Vecht en Plassengebied)Met het plaatsen van de webcam hopen de partijen meer inzicht te krijgen in het dagelijks leven van de wulp. Zo kunnen gericht maatregelen worden genomen voor een betere bescherming van de jonge weidevogels tegen roofdieren. Onder meer roofvogels, vossen en kraaien roven namelijk graag weidevogelnesten leeg. Bescherming van weidevogels krijgt in het Staphorsterveld extra aandacht. Dit gebeurt in samenspraak tussen Staatsbosbeheer en boeren. De wulp is de grootste steltloper van Europa en als weidevogel een bekende en beschermde gast in het Staphorsterveld.

Staphorsterveld
Staatsbosbeheer en ANV Horst en Maten werken als partners samen aan het natuurbeheer in het Staphorsterveld. Zo markeren ruim 25 vrijwilligers van ANV jaarlijks de nesten met bamboestokken, zodat boeren er om heen kunnen werken. Dit jaar is de samenwerking officieel van start gegaan. De partijen werken samen aan een economisch en ecologisch gezonde toekomst van het Staphorsterveld.

Eieren
Inmiddels ligt er in het wulpennest een legsel van 4 eieren, dat door beide ouders wordt bebroed. Als alles goed gaat, kruipen de 4 kuikens in de komende weken uit het ei. De webcam is mogelijk gemaakt door Brandhof Natuur & Platteland en Mapgear uit Zwolle.

Bekijk hier de livebeelden.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: IVN Vecht en Plassengebied