Flip aangespoeld op het strand in Monster december 2011

Kemps zeeschildpad Flip gaat naar huis

Stichting RAVON
30-OKT-2012 - Het in Monster gestrande Kemps zeeschildpadje Flip, dat sinds december 2011 opgevangen wordt door Sea Life Scheveningen, mag na een lange revalidatie eindelijk naar huis. En thuis is in dit geval …de Golf van Mexico.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Het in Monster gestrande Kemps zeeschildpadje Flip, dat sinds december 2011 opgevangen wordt door Sea Life Scheveningen, mag na een lange revalidatie eindelijk naar huis. En thuis is in dit geval …de Golf van Mexico.

Opvang bij Sea Life Scheveningen
Bijna tien maanden heeft de Kemps zeeschildpad doorgebracht in Sea Life Scheveningen. Zeer verzwakt kwam het kleine schildpadje binnen, het woog nog geen 1,75 kilo. Ze had wondjes aan haar schild en weigerde om te eten. Na veel zorg van de dierenverzorgers en de nodige medische behandelingen is ze nu gezond genoeg verklaard om aan haar terugreis te beginnen.

Flip aangespoeld op het strand in Monster, december 2011 (foto: Tim Gerbrands)

Het wachten was ook op de benodigde vergunningen en reispapieren. Deze zijn nu inmiddels geregeld en op 1 november zal Flip met een lijnvlucht meevliegen van Amsterdam naar Houston (Texas). Het KLM vliegtuig heeft een speciaal compartiment voor dieren en onze hoofd dierenverzorger Marjolein Kemna zal Flip begeleiden tijdens de vlucht. “Ondanks de gecontroleerde temperatuur in het vrachtruim zullen we haar regelmatig moeten checken” aldus Marjolein. Er is een speciale transportbox voor haar gemaakt.

Flip volledig hersteld, oktober 2012 (foto: Sea Life Scheveningen)

Naar huis .... de Golf van Mexico
Aangekomen in Houston zal Flip nog 4,5 uur moeten reizen naar het dierenopvangcentrum ARK (Animal Rehabilitation Keep) in Port Aransas. De U.S. Fish and Wildlife Service alsmede de dierenverzorgers van Sea Life Dallas zullen zich over haar ontfermen, zodat ze bij aankomst kan herstellen van de lange reis. Ze zal opnieuw medisch gecheckt worden en ook krijgt ze een kleine GPS tracker die later haar locatie weer kan geven. De verwachting is dat ze twee weken na aankomst in Texas uitgezet zal worden. Enige haast is geboden, want de temperatuur van het water is nu zeer geschikt, deze zal later in het jaar kouder worden en dan is de kans op overleving kleiner.

Flip heeft tijdens haar verblijf in Sea Life levend voedsel gekregen om zo haar jachtinstinct scherp te houden. Ze weegt inmiddels meer dan 5,2 kilo. Aangezien deze schildpadsoort met uitsterven bedreigd wordt, is het van groot belang dat we dit vrouwtje weer terug in de natuur kunnen zetten. We hebben het maanden met liefde verzorgd, maar het is mooi om te zien dat we straks Flip weer terug kunnen zetten waar ze oorspronkelijk vandaan kwam. Daar zal ze zich hopelijk voortplanten en terugkeren naar het strand waar ze ooit uit een ei is gekropen.

Met de hulp en inzet van vele instanties en vrijwilligers kunnen we deze schildpad weer een toekomst geven en ons steentje bijdragen aan behoud van de natuur. Deze terugzetting past dan ook uitstekend in het “Breed, Rescue and Protect programma” waar Sea Life zich al jaren mee bezig houdt, aldus Boet Hensen, general manager.

Meer lezen over de Kemps zeeschildpad, klik dan hier.

Tekst: Sea Life Scheveningen
Foto's: Tim Gerbrands; Sea Life Scheveningen