Zesde stranding Kemps zeeschildpad in 60 jaar

Stichting RAVON
24-MRT-2015 - Voor de zesde keer in zestig jaar is er in Nederland een zeer zeldzame Kemps zeeschildpad gestrand. In Den Helder dit keer, waar hij door een wandelaar was aangetroffen. Helaas stierf de zeeschildpad kort nadat hij was gevonden en overgebracht naar de opvang in Diergaarde Blijdorp. In het deze week verschenen tijdschrift RAVON is hierover een artikel opgenomen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Voor de zesde keer in zestig jaar is er in Nederland een zeer zeldzame Kemps zeeschildpad gestrand. In Den Helder dit keer, waar hij door een wandelaar was aangetroffen. Helaas stierf de zeeschildpad kort nadat hij was gevonden en overgebracht naar de opvang in Diergaarde Blijdorp. In het deze week verschenen tijdschrift RAVON is hierover een artikel opgenomen.

De aangespoelde Kemps zeeschildpad (Lepidochelys kempii) is door de dierenambulance afgegeven bij Vogelasiel De Paddestoel in Den Helder. Diergaarde Blijdorp, één van de twee instellingen die zich hebben opgeworpen voor de opvang en rehabilitatie van zeeschildpadden, heeft het onfortuinlijke diertje ‘s avonds opgehaald in Den Helder. Bij aankomst in Blijdorp is het dier globaal onderzocht door de dierenarts en is geconstateerd dat het iets levendiger was dan in Den Helder. Maar het leek niet in staat om te duiken. Het heeft de nacht niet overleefd. De zeeschildpad woog 2,9 kilogram, had een schildlengte van 30 centimeter en een breedte van 27 centimeter.

De gestrande Kemps zeeschildpad bij Den Helder (foto: Diergaarde Blijdorp)

Eerdere strandingen
Er zijn vijf eerdere waarnemingen in Nederland van aangespoelde Kemps zeeschildpadden bekend. De eerste was in 1954 in Scharrendijke (Schouwen-Duiveland, Zeeland), vervolgens in 1970 Midsland (Terschelling) en in 2007 is er een dier aangespoeld bij IJmuiden. De eerdere Kemps zeeschildpad die door Blijdorp werd opgevangen was op 21 november 2008 aangespoeld te Westerschouwen. Dit dier is later uitgezet in de Golf van Mexico (V.S.). In 2011 werd een Kemps zeeschildpad aangetroffen op het strand van Monster (Zuid-Holland) en opgevangen door SEA LIFE Scheveningen. Ook deze is naar Amerika (Texas) overgevlogen, om aldaar in zee te worden uitgezet.

Opvang in Diergaarde Blijdorp (foto: Diergaarde Blijdorp)

Dwaalgast
Kemps zeeschildpadden zijn dwaalgasten in Nederland en staan daarom niet op de nationale Rode Lijst. Internationaal staat de soort bekend als "ernstig bedreigd" in de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van IUCN. Op Europees niveau is hij beschermd volgens de Habitatrichtlijn (Bijlage IV). Ze worden sporadisch in Europese wateren waargenomen. Af en toe spoelt er een uit koers geraakt dier aan. In Nederland zijn maar zes observaties van deze soort bekend. Dit betreffen altijd jonge, kleine individuen. De Kemps zeeschildpad legt zijn eieren uitsluitend in de Golf van Mexico.

Meer lezen?
Artikel “Stranding Kemps zeeschildpad op het strand van Den Helder
Protocol "Wat te doen bij het vinden van een zeeschildpad?"

In het RAVON tijdschrift zijn eerder twee artikelen verschenen over de vondst en rehabilitatie van een Kemps zeeschildpad in Nederland. De pdf van het eerste artikel uit 2009 is hier te downloaden. De pdf van het tweede artikel uit 2012 hier.

Kijk voor meer informatie op www.ravon.nl

Tekst: Mark de Boer, Diergaarde Blijdorp, Edo Goverse & Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Mark de Boer, Diergaarde Blijdorp