Flip aangespoeld op het strand in Monster december 2011

Zeeschildpadden succesvol teruggeplaatst nabij Amerika

Stichting RAVON
18-JUN-2014 - Sinds 1707 zijn er 50 gedocumenteerde waarnemingen van zeeschildpadden langs de Nederlandse kust en in de Nederlandse territoriale wateren. Het merendeel betreft lederschildpadden, maar ook dikkopschildpadden en soepschildpadden zijn aangetroffen. Meest bijzonder zijn de laatste twee vondsten van Kemps zeeschildpadden. Deze zijn succesvol gerehabiliteerd en teruggeplaatst in hun natuurlijke omgeving in Amerika.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Sinds 1707 zijn er 50 gedocumenteerde waarnemingen van zeeschildpadden langs de Nederlandse kust en in de Nederlandse territoriale wateren. Het merendeel betreft lederschildpadden, maar ook dikkopschildpadden en soepschildpadden zijn aangetroffen. Meest bijzonder zijn de laatste twee vondsten van Kemps zeeschildpadden. Deze zijn succesvol gerehabiliteerd en teruggeplaatst in hun natuurlijke omgeving in Amerika.

Kemps zeeschildpad verhuist naar Amerika (foto: Mote Marine Laboratory)

In 2008 spoelde Johnny, een levende kleine Kemps zeeschildpad, aan bij Westenschouwen. Het dier werd gerevalideerd in Diergaarde Blijdorp en via een kleine omzwerving naar Florida gebracht, waar het dier in 2011 werd vrijgelaten in zee. De zeeschildpad, die voorzien was van een zender, heeft in een half jaar tijd 7.400 kilometer afgelegd in de Golf van Mexico, het nestgebied van de soort. De route is te bekijken via seaturtle.org.

Flip, de jonge Kemps zeeschildpad die in 2011 aanspoelde bij Monster, is gerehabiliteerd bij Sea Life Scheveningen. Deze is na een klein jaar overgebracht naar Houston, Texas om daar in zee uit te worden gezet. Ook deze was voorzien van een zender en kon vier maanden worden gevolgd via seaturtle.org.

De Kemps zeeschildpad is een wereldwijd ernstig bedreigde diersoort die alleen op de stranden van de Golf van Mexico eieren legt. Het was pas voor de vierde en vijfde keer dat levende Kemps zeeschildpadden vanuit Europa terug naar de Golf van Mexico werden gezonden. Deze schildpadden waren via de satelliet een tijdje te volgen. Het lijkt erop dat de terugkeer in de natuur goed is verlopen voor beide dieren.

Ook een zeeschildpad gevonden? Lees in het Protocol voor het vinden van een zeeschildpad op de RAVON website wat je moet doen.

Een overzicht van alle 50 Nederlandse zeeschildpaddenwaarnemingen is onlangs gepubliceerd in Marine Turtle Newsletter 141:3-7.

Tekst: Edo Goverse, RAVON & Maartje Hilterman, IUCN NL
Foto: Mote Marine Laboratory