Kleine keverorchis

Vroegst bloeiende orchidee 2012: Kleine keverorchis op 14 april

Werkgroep Europese Orchideeën
24-APR-2013 - De eerste bloeiende orchidee werd vorig jaar op 14 april aangetroffen op Vlieland. Het betrof een Kleine keverorchis, een soort waarvan nog niet eerder zulke vroege bloei was waargenomen. Wie meldt dit jaar de eerste bloeiende orchidee?

Bericht uitgegeven door Werkgroep Europese Orchideeën [land] op [publicatiedatum]

De eerste bloeiende orchidee werd vorig jaar op 14 april aangetroffen op Vlieland. Het betrof een Kleine keverorchis, een soort waarvan nog niet eerder zulke vroege bloei was waargenomen. Wie meldt dit jaar de eerste bloeiende orchidee?

Kleine keverorchis (foto: Mark Meijrink)Vroegbloeiers
Van alle orchideeën die in Nederland voorkomen, springen er twee vroegbloeiende soorten uit. Harlekijn (Anacamptis morio) en Brede orchis (Dactylorhiza majalis subsp. majalis). De laatste werd vroeger zelfs Meiorchis genoemd. Deze naam is terecht veranderd in Brede orchis omdat de soort vaak al eind april in bloei te vinden is. Ook Harlekijn is een notaire vroegbloeiende soort. Met name in het zuiden (Zeeland en Zuid-Limburg) werd de soort in voorgaande jaren vanaf de tweede week van april bloeiend aangetroffen.

Kleine keverorchis
Vorig jaar werd de eerste geregistreerde melding van een bloeiende orchidee gedaan op 14 april. Het ging echter niet om één van de bovengenoemde soorten, maar om een Kleine keverorchis (Neottia cordata). Ook werd de waarneming niet gedaan in het diepe zuiden, maar op het Waddeneiland Vlieland. Er stonden op 14 april meerdere planten in bloei. Gezien de staat waarin de planten verkeerden, bloeiden ze al enige tijd. Dit was opmerkelijk: in de gangbare literatuur staat dat de soort pas medio mei bloeit.

Wie heeft ze dit jaar als eerst?
De primeur ging vorig jaar naar Vlieland. Wie ziet dit jaar de eerste bloeiende orchidee? En welke soort zal het zijn? Genoeg redenen om de komende weken goed uit te kijken naar vroegbloeiende orchideeën. Een orchidee gezien? Geef je waarneming door op www.waarneming.nl of www.telmee.nl

Tekst en foto: Mark Meijrink, Werkgroep Europese Orchideeën