De eerste bloeiende orchideeën binnen 2 weken verwacht

Werkgroep Europese Orchideeën
14-APR-2016 - Door de aanhoudende stijgende gemiddelde temperatuur worden de eerste bloeiende orchideeën binnen twee weken verwacht. Kanshebbers voor de vroegst bloeiende orchidee van 2016 zijn Kleine keverorchis en Harlekijn.

Kleine keverorchis (Neottia cordata) kan op de Waddeneilanden in april al bloeiend worden aangetroffen

Vroege bloeiers

Voorgaande jaren werd de Kleine keverorchis (Neottia cordata) reeds in de tweede week van april bloeiend aangetroffen op het Waddeneiland Vlieland. Vergeleken met elders in Europa is die bloeitijd extreem vroeg.

Mogelijke oorzaken vroege bloei

Hoewel er nooit gericht onderzoek is uitgevoerd naar de vroege bloei, is de oorzaak deels te wijten aan de ecologie en standplaats van de orchideeënsoorten. Zo groeit de Kleine keverorchis op de Waddeneilanden in dennenbossen. De soort wortelt erg ondiep, ongeveer 5 centimeter
onder het maaiveld in een humuslaag van (deels) verteerde dennennaalden. Deze bodemlaag warmt in het vroege voorjaar snel op. Sneller dan elders in Europa waar de soort groeit in vochtige bossen. De Harlekijn (Anacamptis morio) daarentegen heeft een andere strategie. De soort treft namelijk voorbereidingen voor de bloei. Reeds in de late herfst en winter vormt zij bladrozetten. Daarnaast hebben de planten een wortelknol met reservevoedsel. De Harlekijn put uit deze voorraad bij het aanmaken van een bloeistengel, die afhankelijk van de temperatuur al begin april zichtbaar is.

Vroege bloei orchideeën voorgaande jaren

In de onderstaande lijst zie je welke orchideeën de afgelopen jaren als eerste bloeiden:

Wie heeft ze het eerst?

Wat zal het dit jaar worden? Onze verwachting is dat de Kleine keverorchis de beste kaarten heeft. Wil je meer weten over de Kleine keverorchis? In een eerder verschenen reeks genaamd, Het Kleine Orchideeën Kwartet, lees je meer over 's lands kleinste orchideetjes. Heb jij ook bloeiende orchideeën gezien? Meld het op facebook, twitter of op waarneming.nl.

Tekst en foto's: Mark Meijrink, Werkgroep Europese Orchideeën (leadfoto: Bladrozet Harlekijn (Anacamptis morio))