Zeldzame tweeling Galloway geboren

FREE Nature
25-NOV-2013 - In natuurgebied de Bisonbaai in de Geldersche Poort is afgelopen week een zeldzame tweeling Galloways geboren. Nog bijzonderder is dat beide dieren gezond ter wereld kwamen. In het verleden zijn wel vaker tweelingen geboren, maar nooit eerder wisten bij FREE Nature beide dieren te overleven.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

In natuurgebied de Bisonbaai in de Geldersche Poort is afgelopen week een zeldzame tweeling Galloways geboren. Nog bijzonderder is dat beide dieren gezond ter wereld kwamen. In het verleden zijn wel vaker tweelingen geboren, maar nooit eerder wisten bij FREE Nature beide dieren te overleven.

Bij sommige soorten grote grazers worden regelmatig tweelingen geboren. Zo is een tweeling bij reeën of elanden niet ongewoon. Wanneer er volop voedsel en sociale leefruimte aanwezig is, komen bij elanden soms zelf drielingen voor. Bij andere soorten als rund, paard of wisent is de geboorte van een tweeling hoogst zeldzaam.

Tweeling Galloway (foto: Shelly Jansen)

Wanneer in het verleden tweelingen bij wild levende runderen werden geboren was bijna altijd één dier minder ontwikkeld, dat kwam dan al snel te overlijden, of werd zelfs dood geboren. Ook kan het voorkomen dat de moeder slechts één kalf accepteert en de ander verstoot. Dit kalf krijgt dan onvoldoende melk en voedingsstoffen binnen. Dit maal werden beide kalveren in goede gezondheid geboren en beide lopen vrolijk met moeder mee.

Het moment van de geboorte kan mogelijk nog wel tot problemen leiden. Zo vlak voor de wiinter is het nu zaak voor de moeder om heel goed met haar energie om te gaan. Ze moet melk voor twee produceren en met afnemend voedselaanbod en voedselkwaliteit wordt dit een flinke klus voor haar. Gelukkig is ze nu nog in goede conditie. De komende winter houden de beheerders van FREE Nature de dieren goed in de gaten, in eerste instantie moeten ze zichzelf leren redden, maar mocht dit niet lukken dan grijpen de beheerders in. Bijvoeren of verplaatsen naar voedselrijkere gebieden behoren dan tot de mogelijkheden, maar hier gaan we voorlopig niet vanuit.

Beide kalveren drinken vrolijk bij moeder (foto: Shelly Jansen)

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto’s: Shelly Jansen, FREE Nature