Update Galloway tweeling; 1 kalf verstoten

FREE Nature
27-NOV-2013 - Eerder meldden we met trots dat er voor het eerst bij FREE Nature een tweeling Galloway was geboren waarbij het met beide kalveren goed ging. Inmiddels, ruim een week later, is alsnog één van de kalveren verstoten. Het kalf is uit het terrein weggehaald en opgevangen door een kinderboerderij in Maastricht.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Eerder meldden we met trots dat er voor het eerst bij FREE Nature een tweeling Galloway was geboren waarbij het met beide kalveren goed ging. Inmiddels, ruim een week later, is alsnog één van de kalveren verstoten. Het kalf is uit het terrein weggehaald en opgevangen door een kinderboerderij in Maastricht.

De tweeling was geboren op 14 november. Hoewel zeldzaam, worden er wel vaker tweelingen geboren. Tot nog toe was er altijd sprake van dat of één van beide kalveren dood werd geboren, of dat één van de kalveren werd verstoten. De beheerders waren dan ook zeer verrast en verheugd toen dit ditmaal niet het geval leek.

Tweeling Galloway (foto: Shelly Jansen)

Uiteindelijk heeft de moederkoe één van de kalveren alsnog verstoten en wel op maandag 25 november ruim een week na de geboorte. Hiermee kiest ze eieren voor haar geld en vergroot ze de kans dat ze zowel zichzelf als haar andere kalf gezond de winter door kan gidsen.

Het verstoten kalf is door de beheerders ingevangen en wordt nu opgevangen door een kinderboerderij in Maastricht. Hier wordt het kalf met de hand groot gebracht. Doordat de relatie tussen kalf en mens nu heel anders wordt, leidt dit ertoe dat het kalf nooit meer terug zal keren in de vrije natuur.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto: Shelly Jansen, FREE Nature