voor eenmalig gebruik, Bruinvis in het Marsdiep, tussen Texel en Den Helder

Bruinvisspotten voor de kust

Ecomare
7-FEB-2014 - Ze zijn er weer! De periode dat de meeste bruinvissen voor de kust te zien zijn, breekt weer aan. “Ik heb al een paar keer bruinvissen voor de kust van Den Helder gespot”, mailde een strandwandelaarster aan Ecomare. Ze stuurde er een mooi filmpje bij. Ook de Texelse fotograaf en Ecomare-medewerker Salko de Wolf zag er dit weekend drie zwemmen tussen Texel en Den Helder. Tussen eind januari en begin april maak je de meeste kans deze kleine tandwalvissen te zien. Je moet wel goed kijken, want meestal zie je niet meer dan een vinnetje dat regelmatig boven water komt.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Ze zijn er weer! De periode dat de meeste bruinvissen voor de kust te zien zijn, breekt weer aan. “Ik heb al een paar keer bruinvissen voor de kust van Den Helder gespot”, mailde een strandwandelaarster aan Ecomare. Ze stuurde er een mooi filmpje bij. Ook de Texelse fotograaf en Ecomare-medewerker Salko de Wolf zag er dit weekend drie zwemmen tussen Texel en Den Helder. Tussen eind januari en begin april maak je de meeste kans deze kleine tandwalvissen te zien. Je moet wel goed kijken, want meestal zie je niet meer dan een vinnetje dat regelmatig boven water komt.

Waar?
In de buurt van Texel en Den Helder heb je vooral in het Marsdiep grote kans de vinnen van bruinvissen te zien. Op de dijk van Den Helder, rond de Texelse veerhaven en op de veerboot tussen Den Helder en Texel heb je goed overzicht. Met een lekker voorjaarszonnetje zit je er heerlijk. Wanneer het dan ook nog eens bijna windstil is, kun je de vinnetjes goed onderscheiden in het vlakke water.

Bruinvis in het Marsdiep, tussen Texel en Den Helder (foto: Salko de Wolf)

Terug van weggeweest
Tussen de jaren '50 en '80 van de vorige eeuw ging het erg slecht met de bruinvis. In alle kustgebieden van de zuidelijke Noordzee gingen ze sterk achteruit door giftige stoffen, de toename van de visserij waardoor er minder vissen te vinden waren en door het steeds vaker verstrikt raken in visnetten. Maar sinds 1995 worden er weer regelmatig bruinvissen langs de kust gezien. En dat aantal is snel gestegen. Het gevolg is dat je tegenwoordig in de winter makkelijk bruinvissen kunt spotten.

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over bruinvissen. Het filmpje van de bruinvissen is op Youtube te bekijken. In februari en maart organiseert Ecomare excursies om bruinvissen in het wild te bekijken.

Tekst: Ecomare
Foto: Salko de Wolf