Koekalf wisent VOOR EENMALIG GEBRUIK

Big 5 van Europa: onze wisent zit erbij!

ARK Rewilding Nederland
11-FEB-2014 - De afgelopen weken werd op de Belgische televisiezender Eén het programma The Big 5 van Europa uitgezonden. De vijfdelige serie liet de zoektocht naar de Europese tegenhanger van de bekende Big 5 van Afrika zien. In de Nederlandse natuur leeft een van de vijf uitgekozen dieren, de wisent.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

De afgelopen weken werd op de Belgische televisiezender Eén het programma The Big 5 van Europa uitgezonden. De vijfdelige serie liet de zoektocht naar de Europese tegenhanger van de bekende Big 5 van Afrika zien. In de Nederlandse natuur leeft een van de vijf uitgekozen dieren, de wisent.

In twee teams werd door heel Europa naar goede kanshebbers voor de Big 5 gezocht. Diersoorten werden beoordeeld en al dan niet geselecteerd als kanshebber. Om de wisent te beoordelen werd het wisentproject in het Kraansvlak, deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, bezocht. De wisenten waren te zien in de uitzending van 8 februari waarin ook de ontknoping van de zoektocht naar de Big 5 volgde. De wisent hoort daarbij! Volgens projectpartners PWN en ARK Natuurontwikkeling een zeer terechte keuze.

Wisent met jong kalf (foto: Leo Linnartz)

In totaal werden tijdens de zoektocht zestien diersoorten beoordeeld op gedrag, uiterlijk, zeldzaamheid en in welke mate je van het zien van het dier kippenvel krijgt. Hieruit volgde een lijst van negen kandidaten om vervolgens tot de Big 5 te komen. Veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent zijn door de programmamakers gekozen als meest indrukwekkende dieren van Europa. Uit een poll op de website van het programma kwam de wisent als nummer één naar voren, met veertien procent van de stemmen. De lijst werd door presentator Chris Dusauchoit vervolgens overhandigd aan Europees president Herman van Rompuy.

De uitverkiezing van de wisent betekent dat de Nederlandse natuur een van de meest indrukwekkende diersoorten van Europa huisvest. De wisenten leven sinds 2007 in de duinen bij Zandvoort en doen het prima. Momenteel telt de kudde 24 dieren waarvan tweederde in het Kraansvlak geboren is.

Iedereen heeft de kans de wisenten in de natuur te zien. Er is een uitkijkpunt en er zijn regelmatig excursies in het leefgebied van de wisenten. De data van de excursies staan op www.np-zuidkennemerland.nl. Daarnaast is het Wisentenpad tot en met 1 maart 2014 toegankelijk. Daarna wordt het pad afgesloten in verband met het vogelbroedseizoen. Het bewandelen van het gemarkeerde pad geeft een prachtige kans wisenten in de Nederlandse natuur te zien.

Meer informatie over de wisenten is te vinden op www.wisenten.nl, via Twitter en Facebook.

Tekst: Yvonne Kemp, ARK Natuurontwikkeling en PWN
Foto: Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling