Galloway kalfje geboren bij het Naardermeer
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Eind januari werd het eerste Galloway kalfje van 2014 geboren in de kudde bij het Naardermeer. De beheerder van de runderen verwacht dit jaar nog 40 kalfjes.
‘Het jonge dier oogt gezond, het drinkt goed’, aldus de tevreden beheerder van de kudde, Wouter Slors. ‘Het kalfje wordt echt door haar moeder opgevoed’, vertelt Wouter. ‘Ze blijven minimaal een jaar bij elkaar. Het kalf drinkt dan ook nog zeker tot dat ze een half jaar oud is melk bij haar moeder. Maar ze leert na een paar weken ook al om gras te eten. ’
Moeder en kind
Of het een mannetje of een vrouwtje is, dat is nog even afwachten. De eerste weken na de geboorte laat Wouter de dieren zoveel mogelijk met rust. ‘De moeder beschermt haar kalfje met haar leven, als je te dicht in de buurt komt kan ze agressief worden’, legt hij uit. Ook tegenover de rest van de kudde neemt moeder koe het kalf in bescherming. ‘Het kalfje wordt apart van de kudde geboren. De eerste paar dagen verstopt ze haar kalf en loopt zelf heen en weer tussen de kudde en haar kalf. ’ Wouter verwacht dat er de komende maanden nog ongeveer 40 kalfjes geboren worden.
Grazers in het Naardermeer
Al ruim 25 jaar lopen er Galloway runderen bij het Naardermeer. In 1989 importeerde Natuurmonumenten 12 Galloways uit Zuid-Schotland. In 2004 is de kudde van toen 70 dieren overgenomen door Free Nature. Inmiddels grazen er zo’n 164 dieren op circa 240 hectare grond rondom het Naardermeer.
Bij het Naardermeer laten we de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang gaan. De Galloways begrazen delen van het gebied. Deze begrazing zorgt ervoor dat er een divers landschap kan ontstaan.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Gerard M., GNU-licentie voor vrije documentatie