Nieuwe explosie van leven; geboortes kalveren en veulens

FREE Nature
14-APR-2014 - In de natuur is er geen betere tijd om geboren te worden dan nu in het voorjaar. Niet alleen begint het gras te groeien, het is nu ook nog eens op zijn lekkerst. Overal verschijnen veulens van konik of kalveren van Schotse Hooglander, Galloway of Rode Geus.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

In de natuur is er geen betere tijd om geboren te worden dan nu in het voorjaar. Niet alleen begint het gras te groeien, het is nu ook nog eens op zijn lekkerst. Overal verschijnen veulens van konik of kalveren van Schotse Hooglander, Galloway of Rode Geus.

Om zoveel mogelijk voedingsstoffen op te kunnen nemen kan je het best eten van mals vers gewas. Hierin zitten niet alleen veel eiwitten, ook de celwanden zijn beter verteerbaar waardoor het makkelijker is om de voedingsstoffen op te nemen. Hiervan produceren de moederdieren de meest vette en rijke moedermelk om ook na de geboorte de jonge dieren vooruit te helpen. Zomers gras is veelal harder en moeilijker verteerbaar (hoewel er nog steeds sprake is van overvloed) terwijl er ’s winters minder voedsel te vinden is.

Pas geboren kalf Schotse Hooglander (foto: Tineke Oostveen)

Bij in het wild levende grote grazers vindt er een mechanisme plaats dat we geboortesynchronisatie noemen. De piek ligt zo rond begin april. Dit jaar hebben sommige beheerders de indruk dat de geboortes iets later zijn. Dit kan het gevolg zijn van de lange winter van 2012/2013 waarbij het de dieren extra energie kostte om hun jongen te voeden waardoor de tochtigheid zich uitstelde. Elders zijn de kalveren en veulens perfect op tijd.

Een explosie van leven is typisch iets dat zich bij begrazing onder natuurlijke omstandigheden voordoet. Hoe dichter het aantal grazers tegen de draagkracht van een gebied, des te meer er sprake is van een meest gunstige periode in voedselaanbod. Bij aantallen dieren ver onder de draagkracht is er veel langer sprake van overvloed en zie je geboortesynchronisatie minder snel optreden. Ook bij de boer worden dieren veel vaker tochtig, alleen selecteert de boer vaak zelf waardoor hij zelf invloed heeft op wanneer geboortes plaatsvinden.

Nieuw veulen op de Landtong Rozenburg (foto: Wim Prins)

Moeder en jong blijven de eerste weken vaak dicht bij elkaar. Mocht je veulens en kalveren tegen komen, houd dan voldoende afstand tot de dieren. Houd 25 meter afstand en doorkruis kuddes niet!

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto’s: Tineke Oostveen & Wim Prins, vrijwilligers FREE Nature