Grus grus. Kraanvogel

Kranen trekken de lente op gang

25-FEB-2014 - Gisteren (maandag 24/02) werden duizenden overtrekkende Kraanvogels in het Belgisch luchtruim gesignaleerd. Door het zachte weer waren ze er vroeger bij dan andere jaren. Opvallend was ook dat hun trekfront over de hele breedte van het land liep.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Gisteren (maandag 24/02) werden duizenden overtrekkende Kraanvogels in het Belgisch luchtruim gesignaleerd. Door het zachte weer waren ze er vroeger bij dan andere jaren. Opvallend was ook dat hun trekfront bijna over de hele breedte van het land liep.

Begin maart is dé tijd om de massale terugtrek van Kraanvogels waar te nemen, maar door het zachte weer waren ze er dit jaar een weekje vroeger bij. Tienduizenden Kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken naar het noordoosten, richting broedgebieden in Noord-Europa. Doorgaans pikt enkel het oosten van België een stevige portie van die indrukwekkende kraanvogeltrek mee. Maar sinds gisteren zwaaiden grote groepen af naar het westen. Over de volledige breedte van het land werden grote groepen opgemerkt, al bleef het zwaartepunt nog altijd in het oosten van het land liggen. Over het Limburgse Dilsen-Stokkem werden gisteren ruim 4600 exemplaren geteld. Alleen West-Vlaanderen viel ietwat buiten de prijzen.

Alleen West-Vlaanderen viel ietwat buiten de kraanvogelprijzen. (foto: Waarnemingen.be)Kraanvogels houden er elk jaar een aantal vaste verblijfplaatsen op na. Traditionele topgebieden voor pleisterende ‘Kranen’ zijn Rügen (Duitsland), Lac du Der (Frankrijk) en Extremadura (Spanje). Wanneer de temperatuur stijgt en de wind goed zit, verlaten Kraanvogels massaal hun traditionele winterverblijfplaatsen en trekken ze, doorgaans via vaste trekroutes, naar het noorden. De laatste jaren verschuift de soort haar broedgebied naar het zuiden en ondertussen wordt er al in Nederland gebroed. Ook het feit dat er voor de ‘pitstops’ tijdens de trek, nieuwe gebieden dichter bij Nederland en België worden gebruikt, zorgt ervoor dat grotere aantallen steeds meer over ons land trekken. En daar is vogelkijkend Vlaanderen beslist niet rouwig om.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

In vergelijking met de vorige jaren waren de Kranen er dit jaar een weekje vroeger bij. Vorig jaar trokken de Kraanvogels over op 4 maart, in 2012 bereikte een eerste voorjaarsgolf Kraanvogels België op 3 maart en in 2011 piekte de voorjaarstrek op 7 maart. Het lijkt erop dat de vroegere trek toe te schrijven is aan het zachte weer van de voorbije dagen.

Ook voor de komende dagen wordt nog kraanvogeltrek voorspeld. In de Ardennen dikte de trek stevig aan na 16u00. Maar de hoofdmoot zal intussen mogelijk al wel gepasseerd zijn. In de ochtend van 25 februari werden er alvast enkele groepen gemeld. Kraanvogels zijn ongeveer even groot als Ooievaars maar zijn slanker van bouw. Ze trekken in lange slierten in V-formaties of in rommelige groepen. Trekkende Kraanvogels laten zich doorgaans eerst opmerken door hun indrukwekkende, opvallend getrompetter.

Eenmaal op de grond valt nog meer op dat zo’n Kraanvogel best wel spectaculaire proporties heeft. (foto: Joerg Mager, Saxifraga)

Niet alleen bij de Kraanvogels kriebelt de lente, ook andere soorten beginnen dezer dagen aan hun jaarlijkse tocht naar het noorden: er werden duizenden Vinken geteld, en de aankomst van eerste Tjiftjaffen werd gesignaleerd. heb je zelf iets gezien? Deel je waarnemingen via de website www.waarnemingen.be

Tekst: Gerald Driessens, Natuurpunt Studie
Foto: waarnemingen.be & Joerg Mager Saxifraga
Video: Earthflight, BBC