Rover speelt verstoppertje

Ecomare
27-FEB-2014 - Ten oosten van de Klaverbank in de Noordzee ving de Texelse kotter TX 94 'Avontuur' vorige week een bijzondere vis. De bemanning had deze vis nog nooit eerder gezien. Toch gaat het hier om een vrij normale bewoner van de Noordzee, een gevlekte lipvis. Maar lipvissen verstoppen zich meestal tussen de stenen op de zeebodem, en daar vissen de vissers niet om te voorkomen dat de netten beschadigen.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Ten oosten van de Klaverbank in de Noordzee ving de Texelse kotter TX 94 "Avontuur" vorige week een bijzondere vis. De bemanning had deze vis nog nooit eerder gezien. Toch gaat het hier om een vrij normale bewoner van de Noordzee, een gevlekte lipvis. Maar lipvissen verstoppen zich meestal tussen de stenen op de zeebodem, en daar vissen de vissers niet om te voorkomen dat de netten beschadigen.

Felle donders
Gevlekte lipvissen eten kreeftachtigen en schelpdieren die ze tussen de rotsen en wieren zoeken. Het zijn snelle jagers. In een zeeaquarium zijn ze alleen maar goed samen te houden met groot formaat medebewoners, zoals volgroeide zeebaarzen of zalmen. Alles wat kleiner is wordt aangevallen, en de lipvis wint altijd.

Gevlekte lipvis (foto: TX94)

Biologische bestrijders
In Noorwegen worden lipvissen op industriële schaal gekweekt. Deze lipvissen worden verkocht aan zalmkwekers. In de zalmkooien vreten de lipvissen de luizen van de zalm: zalmluizen zijn ook kreeftachtige dieren. De zalmkwekers gebruiken ook wel bestrijdingsmiddelen om de luizen te lijf te gaan. Die middelen zijn nadelig voor veel zeedieren in de wijde omgeving van de kwekerij. Een kwekerij die lipvissen inzet heeft veel minder schadelijke invloed.

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over gevlekte lipvissen.

Tekst: Ecomare
Foto: TX94