Het paartje snotolven in het poeltje

Dartele snotolven gefilmd

Ecomare
12-MRT-2014 - Op het wad bij Griend werd een paartje snotolven ontdekt. Ze zwommen in een poeltje rondom een ijzeren staaf toen het laag water was. Schipper Bram Fey, van het onderzoeksschip Navicula, zette de vissen op film. In deze tijd van het jaar paaien ze en waarschijnlijk was dit stel daarmee bezig. Het mannetje dartelde voortdurend om het vrouwtje heen. Als het vrouwtje eieren heeft gelegd, verdedigt hi

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Op het wad bij Griend werd een paartje snotolven ontdekt. Ze zwommen in een poeltje rondom een ijzeren staaf toen het laag water was. Schipper Bram Fey, van het onderzoeksschip Navicula, zette de vissen op film. In deze tijd van het jaar paaien ze en waarschijnlijk was dit stel daarmee bezig. Het mannetje dartelde voortdurend om het vrouwtje heen. Als het vrouwtje eieren heeft gelegd, verdedigt hij die fanatiek.

Kwalleneters
Snotolven zijn plompe, trage vissen die zich voeden met kleine kwallen en kreeftachtigen. De huid heeft rijen benige stekels en het vlees is geleiachtig.De buikvinnen zijn omgevormd tot een zuignap, waarmee ze zich op stenen kunnen vasthechten.

Het paartje snotolven in het poeltje  (foto: Bram Fey)

Klein mannetje
Het blauwgrijze vrouwtje op het filmpje was ongeveer 25 centimeter. Op de beelden is te zien dat het knalrode mannetje veel kleiner is, dat is gewoon bij snotolven. Deze vissen kunnen wel 50 centimeter lang worden en 5 kilo zwaar, maar zo groot vind je ze in de Waddenzee niet.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Dartele snotolven (film: Bram Fey)

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over snotolven.

Tekst: Ecomare
Foto en film: Bram Fey