Volg de eekhoorn: met sprongen vooruit

15-APR-2014 - 2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. Twee weken geleden zijn daar voor het eerst jonge eekhoorns gezien.

Bericht uitgegeven door Vroege Vogels [land] op [publicatiedatum]

2014 is het jaar van de eekhoorn. Speciaal daarom volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden. Twee weken geleden zijn daar voor het eerst jonge eekhoorns gezien.

Tikkertje
Het gaat snel met de jonge eekhoorns. Ze hebben veel geoefend met klimmen en gaan daarin, letterlijk, met sprongen vooruit. Vorige keer zagen we ze nog stuntelen op de dunne takjes. Nu racen ze door de bomen heen, springen heen en weer en spelen zelfs een soort tikkertje met elkaar.

Eekhoornjong eet (foto: Henni van der Zanden)

Dagindeling
De drie kleintjes hebben al helemaal een vaste dagindeling gemaakt. ’s Ochtends vroeg komen ze uit de nestkast en gaan ze aan de wandel. Tussen 12.00 en 13.00 uur doen ze een middagdutje en daarna komen ze weer tevoorschijn om te eten, drinken en spelen. Als het gaat schemeren, gaan ze weer slapen. Maar niet voordat ze één voor één even hun kopje uit de nestkast hebben gestoken.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Jonge eekhoorns spelen tikkertje (film: Henni van der Zanden)

Vast in de voederkast
Inmiddels hebben ook de jongen de voederkast gevonden. Vooral stukjes appel en komkommer vinden ze lekker. Hazelnoten eten ze nog niet, want die zijn nog te hard om te kraken.

Een van de kleintjes heeft ontdekt dat hij het deksel van het voederkastje op kan tillen met zijn hoofd. De eerste keer duikelde hij zo voorover erin: opgesloten! Pas toen de man van Henni het deksel voor hem optilde, wist hij eruit te springen. Gelukkig heeft hij ervan geleerd, want de tweede keer kwam hij zelf weer tevoorschijn. De kleintjes verslikken zich wel vaker in de voederkast. In 2011 kwam er ook een jong in vast te zitten.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Eén van de jongen komt vast te zitten in de voederkast (film: Henni van der Zanden)

Moeder haakt af
Moeder eekhoorn bemoeit zich niet meer met haar jongen. De zoogtijd van tien weken is afgelopen en de kleintjes slapen nu alleen. Dat is normaal bij eekhoorns, want na twee maanden zijn de jongen zelfstandig en kunnen ze hun eigen voedsel vinden. Wel komt moeder eekhoorn nu opvallend veel eten bij het voederkastje dat in de tuin staat. Henni vermoedt dat ze dit doet om aan te sterken.

Eekhoornmoeder eet (foto: Henni van der Zanden)

Eekhoornmoeder lijkt uitgeteld (foto: Henni van der Zanden)

Eekhoornmoeder snoept uit de voederkast (foto: Henni van der Zanden)

Tekst: Vroege Vogels
Foto's en films: Henni van der Zanden