Weer haai aangespoeld op Texel

Ecomare
23-APR-2014 - Voor de tweede keer in een maand tijd werd er een dode hondshaai op het strand van Texel gevonden. Deze keer vond Ecomare-medewerker Pierre Bonnet er een bij strandpaal 8, op het zuidelijke deel van Texel. De hondshaai die vorige maand werd gevonden spoelde juist op het noordelijkste puntje aan. Hoewel het best bijzonder is dat er twee hondshaaien zo kort na elkaar op Texel aanspoelen, gebeurt dat op de Nederlandse kust wel vaker. Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw is de hondshaai de meest algemene haai in de Noordzee.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Voor de tweede keer in een maand tijd werd er een dode hondshaai op het strand van Texel gevonden. Deze keer vond Ecomare-medewerker Pierre Bonnet er een bij strandpaal 8, op het zuidelijke deel van Texel. De hondshaai die vorige maand werd gevonden spoelde juist op het noordelijkste puntje aan. Hoewel het best bijzonder is dat er twee hondshaaien zo kort na elkaar op Texel aanspoelen, gebeurt dat op de Nederlandse kust wel vaker. Sinds de jaren '70 van de vorige eeuw is de hondshaai de meest algemene haai in de Noordzee.

Jonge haai
De aangespoelde haai was tussen de 50 en 60 centimeter lang. Nog een jong dier dus, volwassen hondshaaien kunnen één meter lang zijn. Jonge hondshaaien geven de voorkeur aan ondiep water, daarom zwemmen ze dichter langs de kust. Volwassen dieren zitten liever in dieper water.

Hondshaai op het strand (foto: Saskia Mulder)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over hondshaaien. Op de website waarneming.nl kun je zien waar eerder hondshaaien zijn aangespoeld. Het zijn er een stuk of vijf per jaar. De eikapsels van hondshaaien spoelen veel vaker aan.

Tekst: Ecomare
Foto: Saskia Mulder