Haai aangespoeld op Texel

Ecomare
22-SEP-2015 - Een bijzondere vondst op het strand van De Cocksdorp op Texel. Er lag een gladde haai in het zand. Het vrouwtje was al een tijdje dood toen het aanspoelde. De ogen waren er uit en er zat een behoorlijk luchtje aan. Toch heeft Ecomare het dier bewaard; het komt niet elke dag voor dat er een haai op het Nederlandse strand aanspoelt. De laatste jaren lijken er wel weer meer haaien te zijn in het Waddengebied.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Een bijzondere vondst op het strand van De Cocksdorp op Texel. Er lag een gladde haai in het zand. Het vrouwtje was al een tijdje dood toen het aanspoelde. De ogen waren er uit en er zat een behoorlijk luchtje aan. Toch heeft Ecomare het dier bewaard; het komt niet elke dag voor dat er een haai op het Nederlandse strand aanspoelt. De laatste jaren lijken er wel weer meer haaien te zijn in het Waddengebied.

Zeldzaam
De laatste dertig jaar is het aantal gladde haaien langs de Nederlandse kust toegenomen. Andere haaiensoorten zijn in dezelfde tijd juist achteruit gegaan. Deze haaiensoort kan best groot worden, tot 1,65 meter. De haai bij de Cocksdorp was 80 centimeter. Gladde haaien hebben platte maaltanden en zijn ongevaarlijk voor mensen. Ze leven dicht onder de kust. Meestal zwemmen ze dicht op de zeebodem waar ze naar krabben, schelpdieren en vis zoeken. Ze komen voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan en dus ook de Noordzee en Waddenzee. Langs de Nederlandse kust zijn ze wel zeldzaam.

De gladde haai op het strand van Texel (foto: Jeroen Staamer)

Haaien in Nederland
In de Noordzee kun je meerdere soorten haaien vinden. De hondshaai komt het meeste voor. Naast gladde haaien leven er ook ruwe haaien. Ook de doornhaai wordt in sommige jaren gezien. Je kunt zelfs reuzenhaaien, kathaaien, neushaaien en voshaaien tegenkomen in de Noordzee, maar deze zijn er superzeldzaam.

Onderzoek
De Waddenvereniging is deze zomer, samen met Sportvisserij Nederland, de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en de Dutch Shark Society, begonnen met een nieuw project rondom haaien in het waddengebied. Om beter in beeld te krijgen of de aantallen echt toenemen, om welke soorten het gaat en waarom ze het waddengebied opzoeken, gaan enkele garnalenvissers de door hen gevangen haaien merken. De Waddenvereniging hoopt zo meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van de wellicht groeiende haaienpopulatie in het waddengebied. De aangespoelde haai bij De Cocksdorp had geen merkje.

Herfstvakantie
De haai werd gevonden door Zeilschool de Eilander. Zij hebben het dode dier aan Ecomare gegeven. In de herfstvakantie kunnen we hem aan bezoekers laten zien. Wanneer de haai nog in redelijke staat blijkt te zijn, zal onze conservator hem dan voor publiek ontleden. Een bijzondere kans om meer te leren over deze mooie dieren.

Meer weten?
In onze digitale encyclopedie kun je meer lezen over gladde haaien en haaien in de Noordzee. In ons museum kun je meer leren over haaien in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Naar de Haaien!

Tekst: Ecomare
Foto: Jeroen Staamer, Zeilschool de Eilander