haai-herman-speckmann-natuurbericht_tn

Gladde haai op Texels Waddenstrandje

Ecomare
6-AUG-2013 - Een haai in de Waddenzee verwacht je misschien niet direct. Toch vond de Texelse Maaike Speckmann op het strandje bij de jachthaven van Oudeschild een mannelijke gladde haai van ongeveer een halve meter lang. Gladde haaien komen in de Noordzee voor, maar ze zijn niet algemeen. De laatste jaren komen ze wat meer voor in het kustgebied, net als de verwante ruwe haai.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Een haai in de Waddenzee verwacht je misschien niet direct. Toch vond de Texelse Maaike Speckmann op het strandje bij de jachthaven van Oudeschild een mannelijke gladde haai van ongeveer een halve meter lang. Gladde haaien komen in de Noordzee voor, maar ze zijn niet algemeen. De laatste jaren komen ze wat meer voor in het kustgebied, net als de verwante ruwe haai.

Waddenzee
Vooral in de Zeeuwse wateren vangen hengelaars de haaien in de afgelopen jaren nogal eens. Soms worden ze gemerkt en weer teruggezet. Ook in het waddengebied zijn er meldingen van ruwe en gladde haaien, onder andere uit fuiken bij Ameland. Het lijkt er dus op dat deze gladde haai in de Waddenzee heeft rondgezwommen, maar we kunnen natuurlijk niet helemaal uitsluiten dat deze vis door een schip hierheen is gebracht en ergens anders is gevangen.

De gladde haai op het strandje van Oudeschild (foto: Herman speckmann)

Platte maaltanden
Gladde haaien zijn ongevaarlijk. Ze hebben kleine platliggende tanden, waarmee ze krabben, schelpdieren en vis eten. Bij gladde haaien is de tweede rugvin duidelijk groter dan de anaalvin. Ruwe haaien hebben grotere puntige tanden, een ruwere huid en de tweede rugvin is even groot als de anaalvin. Aan de aanhangsels bij de buikvinnen is te zien dat deze haai een mannetje was.

Meer weten?
In de digitale encyclopdie van Ecomare kun je meer lezen over gladde haaien.

Tekst: Ecomare
Foto: Herman speckmann