Vreemd aanspoelsel

Vreemde vondst op kwelder Texel

Ecomare
15-MEI-2014 - “Wat is dit?” vroeg Machiel Ymker aan de gids tijdens een excursie op de Texelse kwelder De Schorren. Hij hield een hard, zakachtig aanspoelsel in zijn hand, donker crème van kleur. Snel daarna werd nog zo’n vreemd zakje gevonden. De gids wist niet wat het was, maar beloofde het uit te zoeken. Op Texel zijn er veel zeedeskundigen en er bestaat ook een landelijke organisatie die veel weet over strandvondsten. Maar zo simpel kwam het antwoord niet.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

“Wat is dit?” vroeg Machiel Ymker aan de gids tijdens een excursie op de Texelse kwelder De Schorren. Hij hield een hard, zakachtig aanspoelsel in zijn hand, donker crème van kleur. Snel daarna werd nog zo’n vreemd zakje gevonden. De gids wist niet wat het was, maar beloofde het uit te zoeken. Op Texel zijn veel zeedeskundigen en er bestaat ook een landelijke organisatie die veel weet over strandvondsten. Maar zo simpel kwam het antwoord niet.

Dierlijk
Omdat er twee exemplaren van het aanspoelsel waren, is er eentje gebruikt om nauwkeurig te onderzoeken. Onderzoekers bekijken vaak uit wat voor materiaal iets bestaat door er iets heets tegenaan te houden. De vreemde vondst gaf daarbij een hoornachtige geur af. Dierlijk, dus, en geen plastic. Maar welk dier heeft zo’n zakje?

Het vreemde aanspoelsel (foto: Ecomare)

Knotszakpijp
Deskundigen op het eiland kwamen er niet verder mee. Daarom werden foto’s van de vreemde vondst opgestuurd naar Stichting Anemoon, die alle waarnemingen van strandvondsten bijhoudt. Ook deze stichting stond eerst voor een raadsel. Totdat iemand suggereerde de vondst in water te leggen. Na een uur werd het stukje zacht en leerachtig. Toen werd het mysterie opgelost: het was een knotszakpijp!

Knotszakpijp (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Aziatische exoot
Zakpijpen lijken op planten maar het zijn dieren. Ze zijn verwant aan de gewervelde dieren, net zoals mensen. De larven lijken op een piepklein visje. Volwassen knotszakpijpen komen veel voor in Nederlandse havens. Ze zitten vast aan stenen, schelpen en andere harde ondergrond. Van oorsprong komt deze dieren uit Japan. In de jaren zeventig zijn ze waarschijnlijk in ballastwater van schepen naar Europa gevoerd.

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over zakpijpen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Ecomare; Foto Fitis, Sytske Dijksen