Texelse strand

‘Wad’ minder plastic op Texel

WWF Nederland
25-JUN-2021 - Zaterdag 26 juni is de Dag van het Wad. En als je als toerist onze Wadden bezoekt, dan krijg je al snel dat fijne eilandgevoel. Heerlijk los zijn van de dagelijkse beslommeringen en genieten van de mooie zee, de prachtige, brede stranden, de indrukwekkende eilandnatuur en de gezellige dorpen. En nergens in dat mooie plaatje hoort plastic thuis, niet op straat, niet in zee, niet op het strand.

En zo denken ze er op het eiland zelf ook over, want Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland. Op Texel heeft men sinds februari al flink wat stappen gezet om te stoppen met plastic. Aan boord van de veerboot van de TESO worden bewoners en bezoekers met een video geattendeerd op het doel: het eiland plasticvrij maken. Men ziet meteen hoe men daar ook zelf aan kan bijdragen. De organisatie Texel Plastic Vrij organiseert elke eerste zaterdag van de maand een beach clean up voor iedereen die mee wil doen. Hoewel het op het oog soms lijkt alsof er op het strand minder vuil ligt, halen ze telkens weer erg veel afval op.

Extra watertappunten en meer plasticvrije horeca

Watertappunt op Texel

Plaatselijke ondernemers onderzoeken de mogelijkheden om op het eiland zelf plastic te recyclen. Op initiatief van de gemeente Texel heeft het Waterbedrijf PWN in alle Texelse dorpen een watertappunt geplaatst. Hier kan iedereen nu gratis een drinkflesje bijvullen. Dat scheelt al heel veel plastic wegwerp-waterflesjes. Ook op de terrassen zal men gaan merken dat het gebruik van plastic al een stuk minder is. Meer en meer horecaondernemers op Texel zijn volop bezig met duurzame alternatieven voor bijvoorbeeld bakjes en roerstaafjes. 

Met steun van zowel het Waddenfonds als van de plaatselijke organisatie STIFT gaat Texel Plastic Vrij de komende jaren projecten uitvoeren gericht op het verder terugdringen van het lokale plasticgebruik zodat het eiland zo snel en goed mogelijk Plastic Smart wordt.

Plastic Smart Cities is een internationaal initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Inmiddels doen wereldwijd meer dan dertig steden en toeristische hotspots mee met dit initiatief. Amsterdam is hierin de koploper. Lees meer hierover op Plasticsmartcities.org.

Wat kun jij doen?

  1. Teken hier de petitie voor een internationaal plasticverdrag.
  2. Verminder je plasticgebruik met onze tips.
  3. Doe mee met cleanups van bijvoorbeeld Texel Plastic Vrij, Stichting de Noordzee en van Daan en Steef.
  4. Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via info@wwf.nl.

Vuurtoren van Texel

Tekst: WWF Nederland
Foto's: Gemeente Texel