Vier de natuur

Fête de la Nature: nieuw natuurfestival in Nederland

Stichting RAVON
22-MEI-2014 - Fête de la Nature is een nieuw landelijk festival in de natuur. In het weekend van 24 en 25 mei vinden onder de vlag van Fête de la Nature meer dan tweehonderd verrassende evenementen plaats waar iedereen de natuur kan vieren. Van stadspark tot wildernis, van weiland tot achtertuin. Zo zijn er speurtochten, workshops, kan je dauwtrappen en vlinders kijken.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Fête de la Nature is een nieuw landelijk festival in de natuur. In het weekend van 24 en 25 mei vinden onder de vlag van Fête de la Nature meer dan tweehonderd verrassende evenementen plaats waar iedereen de natuur kan vieren. Van stadspark tot wildernis, van weiland tot achtertuin. Zo zijn er speurtochten, workshops, kan je dauwtrappen en vlinders kijken.

De lokale evenementen van Fête de la Nature worden spontaan georganiseerd door particulieren en door maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheidsorganisaties in veel verschillende sectoren zoals natuur, sport, kunst en cultuur, onderwijs, land- en tuinbouw en gezondheidszorg.

Vier de natuur (foto: Fête de la Nature)

Insectenexcursie (foto: Fête de la Nature)Een greep uit de evenementen op 24 en 25 mei: spoorzoeken, workshop zaadbommen maken, plantenruilmarkt, vleermuizenspeurtocht, wildpainting, duintopwandeling, akoestisch muziekfestival, oerlunch, geowandeling, kruidenworkshop, geluidenexcursie, workshop stadsjutten en een blote voetenpad.

 


Fête de la Nature zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen manier kan genieten van de natuur. Door de verstedelijking blijven kinderen en volwassen steeds vaker binnen. Dat is niet alleen jammer voor hun gezondheid en voor hun ontspanning, het is ook nog eens slecht voor het draagvlak in Nederland voor de natuur.

In Frankrijk is Fête de la Nature al jaren een bekend fenomeen. Het derde weekend van mei gaat iedereen naar buiten, naar Fête de la Nature om de hoek of verder weg. Het evenement, te vergelijken met de Open Monumentendag, trekt daar jaarlijks 1,4 miljoen deelnemers.

Het initiatief is inmiddels uitgewaaierd naar Zwitserland, Portugal, België, Duitsland en Ivoorkust. In Nederland is Fête de la Nature een initiatief van IUCN NL, NatuurCollege, Nationaal Groenfonds, RAVON en de Zoogdiervereniging.

Tekst: & foto's: Marijn van der Pas, Fête de la Nature