voor eenmalig gebruik, grijze zeehond met pup

Eerste zeehondenpups gezien in het Noordzeegebied

Ecomare
2-OKT-2014 - 'BREAKING NEWS....We have just seen our first seal pup of the year,' twittert schipper Andrew Douglas vanaf de Farne eilanden, aan de noordoostkant van Engeland. Een paar dagen eerder werd de eerste pup op het Schotse Isle of May al ontdekt. Dit betekent dat het geboorteseizoen van de grijze zeehonden in de Noordzee van start is gegaan. De grijze zeehonden langs de Schotse en Engelse kust krijgen gemiddeld altijd eerder jongen dan de zeehonden in de Waddenzee. Wij moeten nog even wachten. Hier worden de meeste grijze zeehonden pas begin december geboren.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

"BREAKING NEWS....We have just seen our first seal pup of the year," twittert schipper Andrew Douglas vanaf de Farne eilanden, aan de noordoostkant van Engeland. Een paar dagen eerder werd de eerste pup op het Schotse Isle of May al ontdekt. Dit betekent dat het geboorteseizoen van de grijze zeehonden in de Noordzee van start is gegaan. De grijze zeehonden langs de Schotse en Engelse kust krijgen gemiddeld altijd eerder jongen dan de zeehonden in de Waddenzee. Wij moeten nog even wachten. Hier worden de meeste grijze zeehonden pas begin december geboren.

Vroeger of later
De eerste grijze zeehonden van het jaar werden al eind augustus geboren, maar dat is bij Ierland en aan de westkant van Schotland, en dus niet in de Noordzee. Dan volgen noordelijke kolonies zoals die bij de Orkney's in het noorden van Schotland, de Farne eilanden en tot slot pas de Nederlandse kolonies. Het is niet bekend waarom de grijze zeehonden op verschillende plekken op andere tijdstippen pups krijgen. Grijze zeehonden zwemmen makkelijk heen en weer tussen Nederland en Engeland en er verhuizen er elk jaar een flink aantal van Engeland naar Nederland. Er is dus veel uitwisseling tussen de groepen langs de Noordzee. Het is niet duidelijk hoe het kan dat op één plek de vrouwtjes hun jongen in de herfst krijgen, terwijl op zwemafstand de geboortes in de winter plaatsvinden. 

Grijze zeehond met pup (foto: Marijke de Boer)

Steeds eerder?
Vroeger werden de meeste grijze zeehonden in het waddengebied na Oud & Nieuw geboren, nu ligt de piek meer rond Sinterklaas. Elk jaar verschuift het ongeveer anderhalve dag. Het lijkt erop dat de grijze zeehonden in de Waddenzee dus steeds vroeger in de winter jongen krijgen. Dat kan komen doordat er naar verhouding steeds meer dieren uit Engeland hier hun jongen krijgen of dat het aantal grijze zeehonden toeneemt en er meer oudere zeehonden zijn die eerder in het seizoen jongen krijgen. Zou het ook kunnen komen door klimaatverandering? Om de precieze reden vast te stellen is nog veel onderzoek nodig.

Meer weten?
Via een webcam op het Schotse Isle of May kun je de ligplaatsen van grijze zeehonden aan de andere kant van de Noordzee bekijken. Daar kun je ook pups zien liggen. Op het blog van schipper Andrew Douglas is meer te lezen over de eerste pup op de Farne eilanden. In onze encyclopedie kun je meer lezen over grijze zeehonden.

Tekst: Ecomare
Foto: Marijke de Boer