Wolf

Wolf Nederland binnen gelopen

7-MRT-2015 - Wolven in Nederland feliciteert de provincie Drenthe. Op zaterdag 7 maart 2015 is een wolf namelijk de Nederlandse provincie Drenthe binnengelopen. Het dier werd een dag eerder al op diverse plaatsen in Duitsland gezien net ten oosten van het Bargerveen en bewoog richting Nederland. Waarschijnlijk is het dier de afgelopen nacht de provincie Drenthe binnen gelopen. Op internet zijn foto’s van het dier te zien. Hoewel de foto’s van matige kwaliteit zijn, is de gelijkenis met de wolf bij Meppen groot, zodat we er van uit gaan dat het om hetzelfde dier gaat.

Bericht uitgegeven door Natuurbericht [land] op [publicatiedatum]

Wolven in Nederland feliciteert de provincie Drenthe. Op zaterdag 7 maart 2015 is een wolf namelijk de Nederlandse provincie Drenthe binnengelopen. Het dier werd een dag eerder al op diverse plaatsen in Duitsland gezien net ten oosten van het Bargerveen en bewoog richting Nederland. Waarschijnlijk is het dier de afgelopen nacht de provincie Drenthe binnen gelopen. Op internet zijn foto’s van het dier te zien. Hoewel de foto’s van matige kwaliteit zijn, is de gelijkenis met de wolf bij Meppen groot, zodat we er van uit gaan dat het om hetzelfde dier gaat.

Wolf bij Nordhorn (foto: W. Riemer)Dit is dan de eerste zekere wolf die zelfstandig naar Nederland gekomen is vanuit Duitsland. Waar het dier vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat dit dier in de afgelopen week een aantal malen in Duitsland is gezien. De wolf werd overdag gefilmd en er zijn foto’s gemaakt. Het dier toonde er weinig angst voor mensen wat atypisch voor wolven is. Waardoor deze wolf dit gedrag vertoonde is onbekend.

Tamheid van wolven kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan hondsdolheid de oorzaak zijn, maar dit komt in West-Europa niet meer voor. Een dergelijk dier zou door die ziekte bovendien zeer agressief zijn en nog maar korte tijd te leven hebben. Hondsdolheid is daarmee uit te sluiten. Een tweede reden kan zijn dat het dier gewend is aan mensen, bijvoorbeeld als gevolg van voeren. Het voeren van wilde dieren is dan ook ten allertijd af te raden. Het dier kan ook door mensen opgevoed zijn en uit gevangenschap ontsnapt. Tot slot is het ook mogelijk dat het jonge dier nog nooit een negatieve ervaring met mensen heeft opgedaan en dit ook niet van zijn ouders heeft geleerd.

Hoewel het dier weinig schuw is, gedraagt zij zich niet agressief naar mensen toe. Wel willen we iedereen oproepen om niet te dicht bij te komen en honden aan de lijn te houden. Het is immers een wild dier dat zich niet graag in het nauw gedreven wil voelen.

Wolf beschermd in Nederland
Wolven hebben sinds vorig jaar ook in Nederland een beschermde status. Het dier mag dus in principe gaan en staan waar hij wil.

Meer informatie over het wolvenplan op www.wageningenur.nl/wolven.

Teskt: Leo Linnartz, Wolven In Nederland
Foto: W. Riemer