Voor het eerst Thayers Meeuw in Nederland

13-APR-2015 - Afgelopen weekend is voor het eerst ooit de Thayers Meeuw gezien in Nederland. Vogelaar Leon Edelaar ontdekte de vogel aan de kust bij Egmond aan Zee waar hij tussen andere meeuwen zat. Vogelaars uit binnen- en buitenland stromen ondertussen toe om de bijzondere meeuw ook te kunnen zien. Echter vandaag nog zonder resultaat.

Bericht uitgegeven door Dutch Birding [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen weekend is voor het eerst ooit de Thayers Meeuw gezien in Nederland. Vogelaar Leon Edelaar ontdekte de vogel aan de kust bij Egmond aan Zee waar hij tussen andere meeuwen zat. Vogelaars uit binnen- en buitenland stromen ondertussen toe om de bijzondere meeuw ook te kunnen zien. Echter vandaag nog zonder resultaat.

Sinds de winter van 2004/2005 is Leon Edelaar met enige regelmaat aan de kust te vinden om meeuwen te bekijken. Het doel van deze excursies was het vinden van de eerste Amerikaanse Zilvermeeuw (Larus smithsonianus) van Nederland. Dit is tot op heden nog niet gelukt maar afgelopen zaterdagavond deed hij een nog zeldzamere waarneming voor ons land.

Thayers Meeuw (foto: Marten Miske)

Omdat er de afgelopen twee weken een zandsuppletie bij Egmond aan Zee gaande was besloot hij daar te gaan kijken, omdat zandsuppletie nou eenmaal een garantie is voor grote aantallen meeuwen. Na een groot deel van de vogels bekeken te hebben viel zijn oog op een groepje meeuwen op ongeveer 100 meter afstand. Tussen deze meeuwen stond een meeuw met geheel egale onderdelen en bleekgrijze handpennen, “wow, paniek, dit was een spannende meeuw”. Toen hij de vogel zag vliegen vielen ook de ogenschijnlijk ongetekende, brede staartband en de tekening op de bovenstaartdekveren op. Leon wist direct dat dit een hele zeldzame vogel was in Nederland en was in staat om een aantal goede bewijsplaatjes te maken, waarop deze kenmerken zichtbaar waren. Dit kon wel eens een Thayers Meeuw (Larus thayeri) zijn!

Thayers Meeuw (foto: Marten Miske)

Toen hij thuis kwam en de foto’s rustig bekeek met zijn boek ernaast was hij er al snel uit: dit moest het eerste geval van Thayers Meeuw zijn voor Nederland. Hij stuurde de foto’s direct door naar andere meeuwenexperts in Nederland en België, die zijn determinatie direct bevestigden.

Zondagochtend werd de meeuw om 08:20 tussen de tienduizenden andere meeuwen teruggevonden waarna de vogel zich verspreid over de hele dag af en toe goed liet bekijken. Zo konden ook andere toegestroomde vogelaars uit binnen- en buitenland genieten van deze extreme zeldzaamheid.

De Thayers Meeuw is een broedvogel van Arctisch Canada en een wintergast van met name de Amerikaanse westkust. Het is een zeldzame dwaalgast in Europa met waarnemingen in onder meer Ierland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Denemarken, Spanje en IJsland. Afgelopen maart werd een vergelijkbare vogel gezien in North Yorkshire, Engeland, op minder dan 500 kilometer van Egmond.

Thayers Meeuw (foto: Marten Miske)

De herkenning van de Thayers Meeuw kan lastig zijn vanwege diverse overeenkomsten met vooral Zilvermeeuw, Amerikaanse Zilvermeeuw, Beringmeeuw en Kumliens Meeuw. Daarnaast zijn sterke individuele variatie en hybridisatie extra complicerende factoren om rekening mee te houden. Diverse meeuwenexperts reageerden echter enthousiast, de vogel van Egmond laat een reeks kenmerken zien die uitwijst dat het waarschijnlijk een 'zuivere' Thayers betreft.

Indien aanvaard door de CDNA is de Thayers Meeuw een nieuwe soort voor de Nederlandse avifauna.

Tekst en foto’s: Marten Miske, Dutch Birding