Grote burgemeester

Burgemeesters van een andere orde

14-JAN-2015 - Ze moeten niet om de zes jaar worden verkozen. Ze komen niet in Villa Politica en steken geen folders in je brievenbus. Neen. Dit zijn burgemeesters van een andere orde. Burgemeesters van de meeuwenorde.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Ze moeten niet om de zes jaar verkozen worden. Ze komen niet in Villa Politica en steken geen folders in je brievenbus. Neen. Dit zijn burgemeesters van een andere orde. Burgemeesters van de meeuwenorde.

Sinds 2 januari 2015 komt een Kleine burgemeester slapen op het Wachtbekken van Eeckhoven (Duffel). En dat is best bijzonder. Kleine burgemeesters broeden immers in Groenland en brengen daar standaard ook de winter door. Daar of in IJsland. Maar nu en dan geraakt er eentje op de dool en duiken er exemplaren op langs de Noord-Atlantische kusten, ook in België, vaak tussen december en april. Kleine burgemeesters zijn uitgesproken ‘zeemeeuwen’. West-Vlaanderen gaat dan ook met het leeuwendeel van de waarnemingen lopen. Sporadisch worden ze ook in het binnenland gespot, veelal op meeuwenslaapplaatsen. Zo’n burgemeester uit een slaapgroep van enkele duizenden meeuwen halen, is echter geen sinecure. Het zijn de enige ‘grote’ meeuwen met witachtige handpennen, dat wel, maar dit is echt wel voer voor vogelaars, niet voor de gewone burger. Totnogtoe werden in België al 54 Kleine burgemeesters gezien.

Sinds 2 januari 2015 komt een Kleine burgemeester slapen op het Wachtbekken van Eeckhoven. (foto: Johan Buckens)

En ja: naast Kleine burgemeesters zijn er ook Grote burgemeesters. Zij broeden in het hoge noorden. Canada, Groenland, IJsland, Jan Mayen, Spitsbergen, Rusland. Maar in de winter zakken ze af naar zuid en duiken er bijna wel elk jaar enkele in België op. In 2015 werden er al één exemplaar gemeld op het Brussels kanaal (Brussel). Grote burgemeesters worden in België vooral in januari en februari gemeld. Meestal gaat het om onvolwassen exemplaren. Een enkele keer bezoekt zo’n afgedwaalde Grote burgemeester elke winter dezelfde stek.

Jean, de Grote burgemeester. (foto: Leo Janssen)

De bekendste ‘terugkeerder’ is ongetwijfeld Jean. Jean werd voor het eerst opgemerkt op 20 oktober 1997 aan de Vistrap van Oostende. Elf winters op rij was hij er een trouwe gast. Aanvankelijk was zijn favoriete stek de dakgoot van het intussen verdwenen visrestaurant ‘Old Fisher bij Jean’. Maar de meeuw had haar roepnaam eigenlijk te danken aan Jean Vandecasteele, de authentieke burgervader van Oostende die sinds 1997 regeert over de havenstad. Jean werd een echte folklore-meeuw lokte elk jaar een groot aantal vogelkijkers uit binnen- en buitenland naar de Koningin der Badsteden.

Vanwaar dan de naam ‘burgemeester’? De favoriete methode van deze meeuwen om aan voedsel te geraken: piraterij. Gewoon, voedsel afpikken van andere vogels. Een meeuw die de andere meeuwen overheerst dus, baas van de meeuwen, zoals de democratisch verkozen burgemeester ook ‘baas’ van de burgers is.

Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie
Foto's: Johan Buckens & Leo Janssen