Grote burgemeester, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

Storm zorgt voor zeldzame gasten

Sovon Vogelonderzoek Nederland
13-DEC-2011 - Afgelopen week was het enkele dagen stormachtig in ons land. Vogelaars wrijven zich dan in de handen, want storm betekent een goede kans op zeldzame zeegasten. En zo gebeurde het: langs de kust werden op diverse plekken onder andere kleine en grote burgemeesters gespot.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 13 december 2011

Afgelopen week was het enkele dagen stormachtig in ons land. Vogelaars wrijven zich dan in de handen, want storm betekent een goede kans op zeldzame zeegasten. En zo gebeurde het: langs de kust werden op diverse plekken onder andere kleine en grote burgemeesters gespot.

De westerstorm van vorige week heeft weer een aantal leuke verdwaalde soorten opgeleverd. Op de verschillende waarnemingensites ‘regende’ het zeevogels. Jagers in diverse soorten en maten, dwergmeeuwen, maar ook rosse franjepoten en veel drieteenmeeuwen werden door de zware stormen langs de kust gedreven.

Grote burgemeester (foto: Saxifraga-Piet Munsterman)

Vogelaars spoedden zich met deze wind naar de kust om, naast te worden gezandstraald, te genieten van zeevogels die soms tot over het strand voorbij kwamen. Toen de storm wat ging liggen, bleek dat er op meerdere plekken burgemeesters waren gezien en gefotografeerd. Een enkele geluksvogel kon zelfs op een foto een grote èn kleine burgemeester krijgen, dat is heel bijzonder.

Burgemeesters heb je in twee formaten: de kleine en de grote burgemeester. Het zijn zeevogels die broeden in de noordelijke streken en rondzwerven op zee en langs de noordelijke kusten. Met (noord)westerstormen worden ze met gemak naar onze kust gedreven. Ze lijken wel een beetje op de meeuwen die al langs onze kust voorkomen, maar ze zijn veel witter of bruiner omdat ze geen zwart aan de vleugels hebben. Op waarneming.nl zijn ze op goede foto’s vrij eenvoudig van de andere meeuwen te onderscheiden. Op de verspreidingskaartjes op de website van SOVON is goed te zien waar de kleine burgemeester en de grote burgemeester  zoal in ons land opduiken. Op de kaartjes is ook duidelijk te zien dat beide soorten voornamelijk aan de kust gebonden zijn.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Saxifraga-Piet Munsterman