Schotse Hooglanders verlaten Eiland van Brienenoord maand later

FREE Nature
19-JAN-2015 - Midden in Rotterdam, pal onder de van Brienenoordbrug ligt natuurgebied het Eiland van Brienenoord. Zomers graast hier een kleine kudde Schotse Hooglanders die helpen de spontane bosontwikkeling vorm te geven. ’s Winters raakt het voedsel op en moeten de dieren weg. Door het zachte najaar zijn de dieren dit jaar ruim een maand later vertrokken dan normaal.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Midden in Rotterdam, pal onder de van Brienenoordbrug ligt natuurgebied het Eiland van Brienenoord. Zomers graast hier een kleine kudde Schotse Hooglanders die helpen de spontane bosontwikkeling vorm te geven. ’s Winters raakt het voedsel op en moeten de dieren weg. Door het zachte najaar zijn de dieren dit jaar ruim een maand later vertrokken dan normaal.

Het eiland van Brienenoord is een natuurgebied in het hart van Rotterdam. Als voormalige zandplaat in de rivier kreeg het eiland rond 2000 de aandacht van het plan `Nieuw Rotterdams Peil’ van het Wereld Natuurfonds. Hierin was speciale aandacht voor natuurlijke dynamiek als eb en vloed, en de spontane bosontwikkeling gestuurd door natuurlijke begrazing. Zo zijn er onder andere populieren van meer dan een meter dik te vinden. Ook staan er veel fruitbomen op het eiland. Tegenwoordig is het natuurgebied in beheer bij stichting het Zuid Hollands Landschap.

Schotse Hooglander op het eiland van Brienenoord in betere tijden (foto: Roeland Vermeulen, FREE Nature)

Van begin mei tot begin december loopt er normaal gesproken een kudde Schotse Hooglanders op het eiland. Zomers eten zij vooral van de vele kruiden die hier groeien, aangevuld met gras. Het grootste deel van het eiland bestaat echter uit bos. Wanneer in het najaar de grassen opraken, snoeien de dieren vooral de braam- en vlierstruiken. De wilgen worden jaarrond gegeten. Ze geven ze structuur aan het eiland.

Door het zeer zacht najaar bleven de grassen en kruiden langer groeien dan normaal. Samen met het Zuid Hollandse landschap bekeek FREE Nature van week tot week de situatie. Rond de kerst verdwenen uiteindelijk de laatste brandnetels. Vervolgens werd er nog veel gesnoept van het braamblad en enkele pollen pitrus. Toen ook deze opraakten begonnen de dieren aan de takken en twijgen van het vlierstruweel. Pas half januari was het echt tijd om de dieren weg te halen.

Komende winter verblijven de dieren in het natuurgebied de Landtong Rozenburg om vervolgens begin mei weer terug te keren naar het eiland van Brienenoord. Van nature zouden dieren zelf weg trekken wanneer het voedsel opraakt. Maar om de dieren nu over de Stadionweg te laten lopen… Daarom neemt de beheerder dit natuurlijke gedrag over middels de veewagen.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature