Mast geeft energie voor de winter

FREE Nature
28-OKT-2013 - Hoewel het tijdens deze warme oktoberdagen nog wel bijna hoog zomer lijkt, zijn de grote grazers druk doende zich voor te bereiden op de aanstaande winter. Mast van eik en beuk vormen nu een warme aanvulling op het dieet om nog voor de winter snel even wat reserve op te bouwen.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Hoewel het tijdens deze warme oktoberdagen nog wel bijna hoog zomer lijkt, zijn de grote grazers druk doende zich voor te bereiden op de aanstaande winter. Mast van eik en beuk vormen nu een warme aanvulling op het dieet om nog voor de winter snel even wat reserve op te bouwen.

Schotse hooglanders op de Veluwe bereiden zich nu voor op de aanstaande wintermaanden. En om deze goed door te komen is het zaak om nu nog zoveel mogelijk energie te verzamelen. Zo zag FREE beheerder Arjen Boerman dat de mest van de Schotse Hooglanders op de Hertenkamp, onderdeel van het Kroondomein, nu vol zit met de resten van eikels en beukennoten. Deze zitten vol met vetten en energie.

Mast in mest van Schote hooglander (foto: Arjen Boerman, FREE Nature)

Toch is het eten van met name eikels niet helemaal zonder risico. De tannines in de eikels kunnen bij overconsumptie giftig zijn voor de Schotse hooglanders. De tannines vind je vooral in jonge, groene eikels; oudere eikels bevatten nauwelijks nog tannines. Het is daarom zaak niet te veel van deze jonge eikels te eten.

Dit jaar is een redelijk mast jaar. De hoeveelheid eikels en beukennoten is ongeveer gelijk aan dat van 2011, maar duidelijk meer dan dat van vorig jaar of van 2010. Van een goed mastjaar is nog geen sprake, de hoeveelheid mast blijft nog beduidend achter bij dat van 2004 en 2006, of bij het extreem goede mastjaar 2000 toen de mast zelfs het dubbele van het huidige jaar bedroeg.

Schotse hooglanders (foto: Arjen Boerman, FREE Nature)

Nu de meeste mast inmiddels uit oudere bruine eikels bestaat, kunnen de Schotse hooglanders zich helemaal rond eten. Maar het helpt ook dat andere dieren als edelhert, wild zwijn, Vlaamse gaai en vele knaagdieren ook een aanzienlijk deel van de eikels consumeren. Het dieet van de Schotse hooglanders blijft hiermee evenwichtig en bestaat nog steeds voor een groot deel uit grassen en kruiden.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto’s: Arjen Boerman, FREE Nature