Logo Wageningen Zoemt Bijenfestival

Help tienduizend bijen en doe mee aan 1e nationale Bijenbattle

De Natuurkalender
22-APR-2015 - Bijenexperts nodigen u uit om op 30 mei 2015 een bezoek te brengen aan het Bijenfestival ‘Wageningen Zoemt’ in de binnenstad van Wageningen. Tijdens het Bijenfestival leert u hoe u minimaal 10 duizend bijen kunt ondersteunen in hun battle om te overleven en in het bestuiven van wilde planten, fruitbomen en landbouwgewassen. In korte inspirerende presentaties leert u van alles over de bij en hoe particulieren, gemeenten, boeren en bedrijven bijen succesvol helpen. Er zijn uiteenlopende kijk-, doe- en proefactiviteiten op de informatiemarkt. Om het leven en de strijd van de bij maximaal te ervaren wordt voor het eerst de nationale Bijenbattle gespeeld, een wereldprimeur. Teams van 8 personen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via Wageningenzoemt.nl .

Bericht uitgegeven door Nederlandse Bijenhouders Vereniging en Rotary Wageningen [land] op [publicatiedatum]

Bijenexperts nodigen u uit om op 30 mei 2015 een bezoek te brengen aan het Bijenfestival ‘Wageningen Zoemt’ in de binnenstad van Wageningen. Tijdens het Bijenfestival leert u hoe u minimaal 10 duizend bijen kunt ondersteunen in hun battle om te overleven en in het bestuiven van wilde planten, fruitbomen en landbouwgewassen. In korte inspirerende presentaties leert u van alles over de bij en hoe particulieren, gemeenten, boeren en bedrijven bijen succesvol helpen. Er zijn uiteenlopende kijk-, doe- en proefactiviteiten op de informatiemarkt. Om het leven en de strijd van de bij maximaal te ervaren wordt voor het eerst de nationale Bijenbattle gespeeld, een wereldprimeur. Teams van 8 personen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via Wageningenzoemt.nl.

Wageningen Zoemt (Tekening: Henk Ruitenbeek)We horen al jaren dat het niet goed gaat met de bij en daar hebben wij als samenleving steeds meer last van omdat bijen een belangrijke rol spelen in onze voedselproductie en in onze natuur. De meeste mensen weten maar weinig over bijen. Ze weten ook niet dat ze heel eenvoudig bijen kunnen helpen. Het ‘Wageningen Zoemt’ festival, georganiseerd door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en Rotary Wageningen, is een uitgelezen mogelijkheid om alles over bijen te weten te komen. Na het bezoek van het festival is elke bezoeker in staat om minimaal tienduizend bijen en waarschijnlijk een veelvoud in de eigen omgeving te helpen.

Begin thuis een bijenhotel of nectarkroeg
Op de informatiemarkt leert u welke planten u in uw tuin of omgeving aan kunt planten en zo een ware nectarkroeg kunt creëren. U kunt de juiste planten ook gelijk aanschaffen. Tijdens workshops bijenhotels maken leert u hoe u een zo goed mogelijk lopend bijenhotel kunt bouwen, plaatsen en onderhouden. Uiteraard kunt u oog in oog staan met de bij, binnen in bijenkasten kijken en al uw vragen aan de bijenexperts van Nederland stellen. Ook uw smaak- en geurzintuigen zullen geprikkeld worden door diverse bijproducten. Het Bijenfestival wordt opgeluisterd door tientallen culturele optredens in het kader van de Week van de Amateurkunst (WAK). Het WAK in Wageningen heeft ‘Bloem en Bij’ als thema gekozen.

In het bijenkasteel kunnen wilde bijen hun eitjes leggen, deze bijen steken niet (foto: Arnold van Vliet)

Succesverhalen
Er zijn al heel veel mensen heel succesvol in het ondersteunen van bijen in ons land. Op drie locaties in de gezellige binnenstad van Wageningen, vlak bij het festivalterrein, leggen direct betrokkenen op inspirerende wijze uit wat ze bereikt hebben, welke uitdagingen ze moesten overwinnen en vooral waarom het een succes werd. De voorbeelden hebben de focus op tuinen/particulieren, op gemeenten, op bedrijventerreinen en op landbouwgebieden. Het laat zien dat bijen overal geholpen kunnen worden en dat iedereen kan bijdragen.

Doe mee aan de Bijenbattle
Een leuke manier om de battle van de bij te ervaren is om mee te doen aan of te kijken naar de eerste nationale Bijenbattle ter wereld. Het spel is speciaal voor het ‘Wageningen Zoemt’ festival bedacht. De spelregels zijn volledig gebaseerd op het leven van bijen in een honingbijenvolk. Op het festivalterrein gaan teams van 8 personen de strijd met elkaar aan waarbij ze zo veel mogelijk ‘honing’ moeten produceren. Samenwerking, uithoudingsvermogen, strategisch inzicht, snelheid, rekenkracht en geluk bepalen de kans op de overwinning. Vanaf vandaag kunnen teams zich aanmelden via Wageningenzoemt.nl. De spelregels zijn te vinden op de site. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Berhard Cultuurfonds en Rotary on Wheels.

Tekst: Wageningen Zoemt
Tekening: Henk Ruitenbeek
Foto: Arnold van Vliet