pimpernelblauwtje vierkant

Pimpernelblauwtje is jarig

De Vlinderstichting
22-JUL-2015 - Op donderdag 23 juli wordt in natuurgebied de Moerputten ten zuidwesten van ‘s-Hertogenbosch de 25ste verjaardag van het pimpernelblauwtje gevierd. In 1990 werd hij geherintroduceerd en inmiddels heeft hij een vaste populatie in het gebied.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Op donderdag 23 juli wordt in natuurgebied de Moerputten ten zuidwesten van ‘s-Hertogenbosch de 25ste verjaardag van het pimpernelblauwtje gevierd. In 1990 werd hij geherintroduceerd en inmiddels heeft hij een vaste populatie in het gebied.

Op topdagen is het pimpernelblauwtje de meest talrijke vlinder in het gebied (foto: Arthur van Dijk)Het pimpernelblauwtje is een uiterst zeldzame vlindersoort die was verdwenen uit ons land. Hij werd in 1990 weer uitgezet in het Staatsbosbeheerreservaat de Moerputten. Nu, 25 jaar later, vliegen er weer honderden pimpernelblauwtjes in het gebied. Dit is de enige plek in ons land waar deze vlinder voorkomt. Om te zorgen dat de pimpernelblauwtjes zich in de toekomst verder kunnen uitbreiden, wordt , samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waterschap Aa en Maas en gemeente Heusden, binnen het LIFE+ project 'Blues in the Marshes’ gewerkt aan nieuw leefgebied.

Om de verjaardag van het pimpernelblauwtje te vieren houden De Vlinderstichting, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten op 23 juli een bijeenkomst bij de Moerputten. Na het aansnijden van de verjaardagstaart in het bijzijn van wethouders van de gemeenten Vught, 's-Hertogenbosch en Heusden, en enkele korte toespraken kunt u mee met een van de vlinderwandelingen door het reservaat. Als het weer gunstig is, laten de pimpernelblauwtjes zich boven het blauwgrasland zien. Voor kinderen zijn er ook enkele activiteiten op het terrein.

Het loslaten van de pimpernelblauwtjes in 1990 (foto: Chris van Swaay)

Jong en oud kunnen met ons mee vieren. Het officiële deel begint om 12.00 uur (tot 13.30 uur) en om 16.00 uur wordt de bijeenkomst afgesloten. Alle activiteiten spelen zich af in natuurgebied de Moerputten, op het einde van de Kruissteeg te Cromvoirt.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Arthur van Dijk; Chris van Swaay