Nationale Nachtvlindernacht: Ontdek kleur in de nacht

De Vlinderstichting
10-SEP-2015 - Komend weekend wordt weer de Nationale NachtvlinderNacht gehouden. Overal in het land zijn activiteiten en op veel plekken kun je zelf meedoen met het ontdekken en op naam brengen van nachtvlinders.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Komend weekend wordt weer de Nationale NachtvlinderNacht (NNN) gehouden. Overal in het land zijn activiteiten en op veel plekken kun je zelf meedoen met het ontdekken en op naam brengen van nachtvlinders.

Een van de methoden om nachtvlinders te zien te krijgen: een felle lamp met een laken (foto: Kars Veling)Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen waarbij een laken is gespannen. De nachtvlinders raken verward en komen op het licht af. Ze gaan zitten op het laken en gaan daar in rust, want door het felle licht lijkt het daar wel dag. Op deze manier wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 800 grotere, macro’s genoemd, maar ook nog eens ruim 1000 micro’s!

De lampen gaan aan rond zonsondergang en dat is nu om 20.00 uur. Vanaf een half uur tot een uur na zonsondergang komen de nachtvlinders tevoorschijn. Hoeveel vlinders er te zien zijn hangt ook af van de weersomstandigheden. Heel harde wind en harde regen zijn niet positief, maar een wat broeierige avond met lichte regen levert soms opvallend veel vlinders en soorten op.

Wat nachtvlinders die op het licht afkomen: boven v.l.n.r. appeltak, hagedoornvlinder, wilgengouduil en puntige zoomspanner, onder: zwarte c-uil, agaatvlinder, koperuil en plakker (foto’s: Kars Veling)

Ook door een zoete stof op bomen te smeren worden nachtvlinders gelokt (foto: Kars Veling)Behalve met licht kunnen nachtvlinders ook met een zoete stof, stroop of smeer, worden gelokt. Er zijn vlinders die je zowel op het laken, dus aangelokt door licht kunt, vinden en die ook op smeer afkomen, maar er zij er ook die alleen op licht of alleen op stroop worden aangetroffen. Dit jaar is al weer de 11de nachtvlindernacht, die afwisselend in juni en in september wordt gehouden. In juni zijn er meer nachtvlinders, maar is het pas erg laat donker en kun je pas om 23.00 uur beginnen. Voor veel mensen en zeker voor kinderen is dat geen gunstige tijd. In september zijn er weliswaar wat minder nachtvlinders, maar het feit dat al om acht uur kan worden begonnen betekent dat veel meer mensen mee doen. Ook dit jaar verwachten we weer duizenden enthousiaste bezoekers op de excursiepunten.

Wat nachtvlinders die worden gelokt met stroop: boven v.l.n.r. vlekstipspanner, meidoornuil, donker halmuiltje, piramidevlinder en geelvleugeluil, onder: witte l-uil, vierkantvlekuil, rood weeskind, puta-uil en populierengouduil (foto’s: Kars Veling)

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de site van de NachtvlinderNacht waar bij jou in de buurt een excursie is georganiseerd.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting