Tekenbeet van vrouwtjesteek

Nieuw onderzoek naar de ziekte van Lyme

De Natuurkalender
11-APR-2015 - Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens van het RIVM. Hoewel het aantal mensen bij wie jaarlijks de ziekte van Lyme wordt vastgesteld lijkt te stabiliseren, blijft het aantal nieuwe patiënten groot. De meeste mensen genezen na een antibioticakuur, maar 1.000 tot 2.500 mensen per jaar blijven langdurige klachten houden. Waarom de ene persoon deze klachten krijgt en de ander niet, is onbekend. Daarom start vandaag het onderzoek ‘LymeProspect’. Mensen die gaan beginnen met een antibioticakuur tegen de ziekte van Lyme kunnen zich aanmelden.

Bericht uitgegeven door RIVM,  [land] op [publicatiedatum]

Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens van het RIVM. Hoewel het aantal mensen bij wie jaarlijks de ziekte van Lyme wordt vastgesteld lijkt te stabiliseren, blijft het aantal nieuwe patiënten groot. De meeste mensen genezen na een antibioticakuur, maar 1.000 tot 2.500 mensen per jaar blijven langdurige klachten houden. Waarom de ene persoon deze klachten krijgt en de ander niet, is onbekend. Daarom start vandaag het onderzoek ‘LymeProspect’. Mensen die gaan beginnen met een antibioticakuur tegen de ziekte van Lyme kunnen zich aanmelden.

Tekenbeet (foto: H. van den Kerkhof)Uit de nieuwste peiling onder huisartsen bleek dat zij in 2014 ongeveer 23.500 mensen met een rode ring- of vlekvormige uitslag op de huid (erythema migrans) op het spreekuur kregen. Deze huiduitslag is het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme. Daarnaast werd bij ongeveer 1.400 mensen de ziekte van Lyme vastgesteld op basis van andere klachten. Het aantal mensen dat zich meldt met een rode ring-of vlekvormige huiduitslag is tussen 2009 en 2014 licht toegenomen en lijkt zich te stabiliseren. Het aantal mensen dat naar de huisarts gaat met een teek in de huid is afgenomen. Mogelijk verwijderen mensen de teek vaker zelf. Vaak is de ziekte van Lyme goed te behandelen, 1.000 tot 2.500 mensen per jaar houden na behandeling langdurig klachten zoals vermoeidheid, pijn of concentratiestoornissen. Waarom een deel van de patiënten zulke klachten krijgt en houdt is niet bekend.

Verspreiding van huisartsconsulten voor erythema migrans (rode ring of vlek) in Nederland 1994-2014 (bron: RIVM)

Nieuw onderzoek
Om meer inzicht in te krijgen in de oorzaken van langdurige klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme, start vandaag het ‘LymeProspect’ onderzoek. Iedereen van 18 jaar of ouder die een antibioticabehandeling gaat beginnen tegen de ziekte van Lyme kan zich voor dit onderzoek aanmelden via de (huis)arts of via Tekenradar.nl. De deelnemers wordt gevraagd bloed af te geven en een jaar lang elke drie maanden een online-vragenlijst over hun gezondheid in te vullen. Met deze resultaten krijgen de onderzoekers inzicht in welke patiënten klachten houden na behandeling en wat daarvoor de verklaringen zijn. Het LymeProspect onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het RIVM, AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. De website Tekenradar.nl is een samenwerking van de Wageningen University en het RIVM.

Een teek? Pak ‘m beet!
Van 13 tot en met 17 april is het de Week van de Teek. Vanaf de week van de Teek vragen verschillende organisaties mensen om extra alert te zijn op tekenbeten. Ben je in het groen geweest, controleer daarna op tekenbeten. En heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet 3 maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een rode ringvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Tekst: RIVM, AMC, Radmoudumc, Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, Wageningen University
Foto: H. van den Kerkhof