Van troon gestoten konik hengst vindt geluk overkant Grensmaas

FREE Nature
17-AUG-2015 - Natuurontwikkeling langs de Grensmaas zorgt voor mooie nieuwe natuur op beide oevers in zowel Nederland als België. Enkele maanden geleden werd een tweede harem gelost bij de natuurontwikkeling in Borgharen, Nederland. De jonge leidhengst verloor al snel zijn harem en zwom over naar België. Tot zijn grote genoegen trof hij hier een groep konik merries waarmee hij een nieuw harem stichtte. Onlangs zwom hij voor even weer terug naar Nederland.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Natuurontwikkeling langs de Grensmaas zorgt voor mooie nieuwe natuur op beide oevers in zowel Nederland als België. Enkele maanden geleden werd een tweede harem gelost bij de natuurontwikkeling in Borgharen, Nederland. De jonge leidhengst verloor al snel zijn harem en zwom over naar België. Tot zijn grote genoegen trof hij hier een groep konik merries waarmee hij een nieuw harem stichtte. Onlangs zwom hij voor even weer terug naar Nederland.

Met de groei van natuurontwikkelingsgebieden langs de Grensmaas neemt ook de behoefte aan grazers toe. FREE Nature verplaatst bij voorkeur groepen dieren en besloot een tweede harem te brengen naar Borgharen. Een hengst met drie merries werd toegevoegd aan het gebied en zoals het altijd gaat testen de hengsten van beide harems elkaar dan goed uit. Niks vreemds! Normaal gesproken is de band tussen de leidhengsten en de merries uit hetzelfde harem sterk genoeg en blijven de groepen in tact. Totdat de oude leidhengst na enkele dagen besloot de hengst van de nieuwe harem de rivier in te jagen. Hij zwom over, maar zijn merries waagden zich niet aan de zwempartij.

Na even terug in Nederland te zijn geweest, zwemt de jonge hengst weer terug naar België, zijn rivaal aan de overkant (links in beeld), kijkt hem nog even na (foto: Laura Kuipers)

Terwijl zijn oude harem achterbleef trof hij aan de overkant een nieuwe groep koniks aan. Een groep jonge dieren van het Belgisch Limburgs Landschap. Door het Belgisch Limburgs Landschap wordt op een iets andere manier met de dieren omgegaan dan bij FREE Nature, zij houden jonge merries enkele jaren apart zonder hengst. Zo ook hier. Met zijn nieuwe dames startte de jonge hengst al snel een nieuw harem, maar het verlangen naar zijn oude dames bleef….

In de maanden van afwezigheid van de jonge hengst in Nederland zijn de merries opgenomen in de harem van de oudere hengst. Nu de jonge hengst had geleerd dat je de Grensmaas over kunt zwemmen, besloot hij het er afgelopen week op te wagen. Zonder concurrent in België kon hij zijn nieuwe dames wel even alleen laten. Hij zwom terug naar Nederland op zoek naar zijn oude dames. De schermutselingen tussen beide hengsten gingen direct weer van start, even stonden ze zelfs samen buiten het raster. Nadat de beheerders van FREE Nature de dieren weer binnen het raster hadden gedreven besloot de jonge hengst toch maar weer terug te zwemmen naar België. Zou hij beseffen dat hij zijn oude merries definitief kwijt is?

Natuur en dieren houden zich niet aan landsgrenzen. Dieren zoeken steeds naar nieuwe wegen. Met het Belgisch Limburgs Landschap zijn afspraken gemaakt over de dieren.

Voet aan wal in België (foto: Laura Kuipers)

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto’s: Laura Kuipers, FREE Nature