Goudkammetje in de vloedlijn

Ecomare
10-SEP-2015 - Wanneer je langs de vloedlijn loopt, kom je van alles tegen. Soms is het iets dat je niet eerder hebt gevonden , dat maakt het voor jou bijzonder. Dat gebeurde wadgids Bert de Boer onlangs. Wat hij vond kon hij eerst niet thuis brengen, een taps toelopend kokertje gemaakt van zandkorrels. Geen slap tunneltje van een kokerworm, dit was veel steviger en breekbaarder. Na verder vragen bij Ecomare, bleek het om de koker te gaan van een andere worm, het goudkammetje. Een goudkammetje is een worm met borstels bij zijn kop die een goudachtige glans hebben, vandaar de naam.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Wanneer je langs de vloedlijn loopt, kom je van alles tegen. Soms is het iets dat je niet eerder hebt gevonden, dat maakt het voor jou bijzonder. Dat gebeurde wadgids Bert de Boer onlangs. Wat hij vond kon hij eerst niet thuisbrengen, een taps toelopend kokertje gemaakt van zandkorrels. Geen slap tunneltje van een kokerworm, dit was veel steviger en breekbaarder. Na verder vragen bij Ecomare, bleek het om de koker te gaan van een andere worm, het goudkammetje. Een goudkammetje is een worm met borstels bij zijn kop die een goudachtige glans hebben, vandaar de naam.

Niet zo bijzonder maar toch…
Goudkammetjes leven in de oostelijk Atlantische Oceaan, dus ook in de Noordzee. In Nederland vind je ze vooral langs de Hollandse kust vanaf de laagwaterzone of dieper. Bert heeft deze koker aan de wadkant van Texel gevonden, dichtbij De Cocksdorp. Aangezien dit dier ook in Zeeland en in de westelijke Waddenzee voorkomt is de vondst niet heel bijzonder. Toch worden deze kokers of de wormen zelf niet zo gauw gevonden.

Koker van het goudkammetje (foto: Ecomare)

Leven op de kop
De wormen zelf zijn niet groot, hooguit 5 centimeter lang. Ze leven met de koker ingegraven in de bodem met hun kop naar beneden. Hun koker maken ze zelf van redelijk grote zandkorrels, één laag dik en zo’n 8 centimeter lang. Het geeft bescherming aan het anders weke, doorzichtige lichaam. De borstels op de kop, de kammetjes, worden niet gebruikt om voedsel te vangen maar om zich in te graven. Door water door zich heen te pompen vangen goudkammetjes algen en kleine diertjes om te eten. Omdat goudkammetjes vaak in groot dichtheden leven, kunnen er soms veel kokers tegelijkertijd op het strand aanspoelen als de bodem omgewoeld wordt.

Het goudkammetje, dit wormpje bouwt de koker (foto: marinespecies.org)

Meer weten
Lees meer over wormen in de Waddenzee op onze digitale encyclopedie.

Tekst: Ecomare
Foto's: Ecomare; Marinespecies.org