Koninklijke invasie op Texel

Ecomare
8-OKT-2015 - Afgelopen week zijn er minstens honderd gezien op Texel, in de duinen, in Oosterend, in Den Hoorn en Den Burg: bladkoninkjes! Deze kleine zangvogel wordt elk jaar wel gespot op Texel tijdens de najaarstrek, maar nog nooit zoveel als in dit jaar, aldus Adriaan Dijksen van de Vogelwerkgroep Texel.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen week zijn er minstens honderd gezien op Texel, in de duinen, in Oosterend, in Den Hoorn en Den Burg: bladkoninkjes! Deze kleine zangvogel wordt elk jaar wel gespot op Texel tijdens de najaarstrek, maar nog nooit zoveel als dit jaar, aldus Adriaan Dijksen van de Vogelwerkgroep Texel.

Scherpe roep
Bladkoninkjes lijken wel wat op goudhaantjes, maar ze missen het oranjegele kroontje. Ze hebben wel een lange, lichte wenkbrauwstreep en twee lichte streepjes op de vleugels. Vaak zie je ze in een groepje met andere kleine vogels. Hun roep is kenmerkend, het klinkt als een scherp tjewiets! Veel Texelaars zullen deze scherpe roep in hun tuin hebben gehoord de afgelopen tijd.

Bladkoninkje (foto: Kees Oosterbeek)

Druktemakertjes
Bladkoninkjes zijn kleine druktemakertjes, ze zitten geen moment stil. In bomen en struiken zoeken ze naar insecten om te eten. Soms hangen ze daarbij ondersteboven aan een tak of vliegen ze als een kolibrie in de lucht. Voor liefhebbers van fotograferen zijn ze dan ook moeilijk te ‘vangen’, de foto’s worden snel onscherp door het drukke gefladder van deze vogel.

Azië
Bladkoninkjes broeden in de Siberische taiga en overwinteren in zuidelijk Azië. Normaal trekken er niet veel richting West-Europa. Jaarlijks worden er maar enkele tientallen gezien tijdens de trek. Toch zijn er ook wel andere jaren bekend waarin deze vogeltjes in grote aantallen tegelijk langskomen. Misschien komt het wel door ongewone wind uit het oosten dat ze nu zoveel gezien worden, langs de hele Nederlandse kust.

Bladkoninkje (foto: René Pop)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over zangers op Texel.

Tekst: Ecomare
Foto's: Kees Oosterbeek; René Pop