Atalanta

Tientallen vlinders met kerst

De Vlinderstichting
27-DEC-2015 - Er was al op gerekend en over gespeculeerd: dit jaar zouden er wel eens vlinders gezien kunnen worden met kerst. Op eerste kerstdag was het weer niet goed genoeg, maar op tweede kerstdag werden tientallen actieve dagvlinders gezien. Atalanta was het meest talrijk, maar de waarneming van de grote vos was wel het meest spectaculair.

CitroenvlinderDe hoge temperaturen hebben de hele maand december al gezorgd voor vlinderwaarnemingen, maar alleen temperatuur is niet genoeg om vlinders actief te maken. Ze hebben echt extra zon nodig om hun lichaamstemperatuur op de gewenste 30 graden te krijgen. Op eerste kerstdag liet de zon verstek gaan en was het op veel plaatsen zelfs regenachtig en zijn er geen vlinders gezien. Op 26 december echter was er veel zon en met een temperatuur van zo’n 12 tot 14 graden was dat voldoende om vlinders actief te krijgen. De harde wind gooide wel roet in het eten, want als die er niet was geweest zouden er wel eens honderden meldingen van vlinders kunnen zijn geweest.

De meest gemelde vlinder op waarneming en telmee was de atalanta. Er werden er 16 gezien. Op de tweede plek kwam de citroenvlinder met 7 meldingen en er werden 6 dagpauwogen doorgegeven. Twee koolwitjes werden vliegend gezien en de waarnemers konden niet goed bepalen welke soort het betrof. Waarschijnlijk waren het klein koolwitjes, die ook de vorige week een aantal malen zijn gezien. Werkelijk spectaculair was de waarneming van Marcel Prick en Anton Cox in Zuid-Limburg, waar ze een grote vos ontdekten. Dit is een erg zeldzame vlinder in Nederland. Het blijft nog warm en wie weet welke vlinders er nog meer worden gezien in dit staartje van 2015.

Dagpauwoog

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting (leadfoto: atalanta)