Fratercula arctica. Papegaaiduiker

Papegaaiduiker aangespoeld op Texel

Ecomare
13-FEB-2016 - Een bijzondere vondst op het Texelse strand. Ecomare-medewerkster Els Wennekendonk vond een papegaaiduiker. Deze prachtige vogels zie je hier niet zo vaak. In de zomer broeden ze langs de rotskusten van Frankrijk, Groot-Brittannië, IJsland en de Scandinavische landen. In deze tijd van het jaar leven ze op open zee. Door de storm kunnen ze uit koers raken. Elk jaar gebeurt dat wel.

Clown

Vanwege de bijzondere snavelvorm herken je een papegaaiduiker direct. De snavel is extra opvallend en kleurig tijdens het broedseizoen. Wat verenkleed betreft lijkt hij op een pinguïn, net als zijn familieleden de zeekoeten en alken. Maar hij is kleiner. Volwassen papegaaiduikers hebben witte wangen en schuine zwarte lijnen rond de ogen, die ze een clown-achtig voorkomen geven.

Geen Nederlandse soort

Papegaaiduiker aangespoeld bij paal 9 op TexelPapegaaiduikers broeden niet in Nederland en ook in de winter blijven ze meestal ver uit de kust. Soms worden deze opvallende zeevogels door Nederlandse vogeltellers gezien wanneer ze razendsnel langs de kust vliegen. Tijdens stormachtig weer spoelen ze hier soms aan. Gemiddeld worden per winter een of twee dieren op Texel gevonden, in 2012 zelfs 27. Toen deze vogels werden onderzocht, bleek dat ze ondervoed waren. Ze hadden niet genoeg vis kunnen vinden.

Meer weten?

In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over papegaaiduikers. Op de website waarneming.nl kun je vinden waar en wanneer er papegaaiduikers in Nederland zijn gezien.

Tekst: Ecomare
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga (leadfoto: papegaaiduikers); Els Wennekendonk