reeën bronst

Pas op voor hitsige reeën

Staatsbosbeheer
26-JUL-2016 - Op dit moment staan de reeën in Nederland aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd, die duurt van eind juli tot begin augustus. Bij de mannetjes gieren de hormonen door het lichaam. Zij proberen de komende weken zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van de reeën af en steken ze tijdens hun achtervolging vaak onverwacht wegen over.

Voorafgaand aan de paring is er het ritueel van de bok (mannetje) die de geit (vrouwtje) het hof probeert te maken en haar achterna jaagt. In deze periode zijn reeën dus eigenlijk nooit alleen. Vaak zet een geit het op een lopen voor de hitsige bok. De jonge kalveren die dit voorjaar geboren zijn volgen hun moeder. Automobilisten moeten dan ook extra alert zijn op deze kalveren die vaak net iets later de weg oversteken dan hun roekeloze voorgangers.  

Snelheid matigen

Het advies van de boswachters van Staatsbosbeheer luidt dan ook in gebieden waar reeën leven hun snelheid te matigen en extra op te letten om aanrijdingen te voorkomen. Zo voorkom je dierenleed en onnodige schade aan je auto. Een aanrijding met een ree levert gemiddeld een schadepost op van € 2000. Reeën verplaatsen zich doorgaans over een eigen wegennet van wissels door het bos. Rijd je nu regelmatig door bos- en natuurgebieden, onthoud dan de plaats waar je een ree op de weg hebt gezien. Passeer deze plekken het hele jaar door met gepaste snelheid, want de kans is groot dat ze hier vaker oversteken.

Tekst en foto: Staatsbosbeheer