Idylle Houten primair

Wie heeft een mooie plek voor een idylle?

De Vlinderstichting
14-OKT-2016 - Inmiddels zijn er in ons land al tientallen idylles verrezen. Dat zijn bloemrijke plekken, vaak vele duizenden vierkante meters, waar vlinders en bijen zich prima thuis voelen, maar waar ook mensen kunnen genieten. We zoeken nog een (grote) plek waar De Vlinderstichting-idylle kan worden aangelegd. Kent u een mooie plek die kan en mag worden veranderd in een bloemrijk grasland?

Kinderen planten boompjes in idylle op bedrijventerrein in ZuidwoldeDe Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij, de afgelopen jaren tientallen idylles gerealiseerd. Dat is een prachtig resultaat, maar daarmee redden we de vlinders en bijen niet. De idylles moeten als voorbeeld dienen en overal in het land moeten vergelijkbare plekken worden gemaakt. Daarom is het motto van Titia Wolterbeek, directeur van De Vlinderstichting: 'In iedere gemeente moet een idylle komen en het liefst veel meer. Laten we zorgen dat ons openbaar groen weer kleur op de wangen krijgt.'

Wat is een idylle?

Het gaat bij een idylle om bloemrijk grasland, het liefst een flink groot stuk en dus niet om een tuin. Er wordt gewerkt met inheemse planten die thuishoren in de regio waar de idylle wordt gemaakt.

Het gaat om inheems bloemrijk grasland, dus meer ingetogen dan sommige uitheemse eenjarige akkerrandenHet gaat ook niet om eenjarige pionierplanten die na een of twee jaar weer zijn verdwenen, maar om een meerjarige plantengroei die ook over vijf jaar nog nectar en stuifmeel levert voor de vlinders en bijen van voorjaar tot najaar. Vaak wordt een idylle ingezaaid, maar soms is die bloemrijkdom ook op andere manieren te bereiken. Mensen zijn belangrijk bij idylles. Mensen moeten actief betrokken zijn bij de plannen, uitvoering, beheer en monitoring. Het moeten plekken zijn in een woonwijk, maar ook van die wijk. Behalve bewoners kunnen ook afdelingen van IVN of KNNV, imkerverenigingen, tuinenclubs en anderen actief betrokken worden.

 

 

Mensen zijn belangrijk bij idylles. Hier helpen jong en oud mee met zaaien in idylle Nieuwegein

 

 

Wie heeft de beste locatie voor de Vlinderstichting-idylle?

Aan het eind van het geweldige project idylle willen we graag nóg een idylle realiseren met het geld dat door de donateurs van De Vlinderstichting is bijeengebracht. We willen een plek waar ruimte is en waar mensen actief zijn betrokken. Uiteraard moet de plek goed toegankelijk zijn. Wie heeft een goed idee? Meld je plek aan en wie weet dat je wordt gekozen! Inschrijven kan tot 15 december.

Meld je Idyllelocatie aan:

Klik hier en vul het aanmeldformulier in. Uit alle inzendingen zal de beste worden geselecteerd en daar wordt komend jaar, samen met alle betrokken mensen, een schitterende idylle gerealiseerd! Maar ook andere aangemelde kansrijke plekken krijgen ondersteuning om op een andere manier daar toch een idylle van de grond te krijgen.

Wil je meer weten over Idylle en de aanleg en onderhoud van bloemrijk grasland? Wil de eigenaar (bijvoorbeeld de gemeente ambtenaar) meer weten over wat een idylle inhoudt? Kom dan met hem naar het minisymposium op 26 oktober in de Reehorst in Ede.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting