Duiker

Kopje onder voor de natuur in een ijskoud Haringvliet

ARK Rewilding Nederland
5-FEB-2017 - Tweeëntwintig vrijwillige sportduikers brachten zondag 22 januari op elf plekken het onderwaterleven van een ijskoud Haringvliet in beeld. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een Kier gaan wordt het zoete Haringvlietwater zouter. Om te weten hoe dat het onderwaterleven verandert, is kennis over de huidige situatie onder water essentieel.

De duikers zetten tientallen vissen, planten, weekdieren, wormen en sponzen op de foto. Zwartbekgrondel, visbloedzuiger, aarvederkruid en gevlekte Amerikaanse rivierkreeft zijn slechts een greep uit de serie soorten die werd waargenomen.

Duiker en quaggamossels

Onderwaterleven nu en na De Kier

In 2016 organiseerden de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en stichting ANEMOON ook al twee monitoringsdagen rond het Haringvliet, dit jaar volgen er nog twee. De monitoringsdagen maken deel uit van het Project Haringvliet dat het onderwaterleven van het Haringvliet anno nu in beeld brengt. In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een Kier en wordt het zoete water tot aan de lijn Middelharnis – Spui een groot deel van het jaar brak. Niemand weet precies wat dit met het onderwaterleven gaat doen. Daarmee staat als een paal boven water dat het monitoringwerk van de duikers belangrijk is. Bert Vos, bestuurslid van de NOB vertelt: “De duikers kwamen uit alle windstreken, hun enthousiasme was aanstekelijk. Vol overgave werd het ijs gebroken....letterlijk. Veel locaties waren ondanks de koude omstandigheden bijzonder”. Voor deze gelegenheid hadden de duikers toestemming van de beheerders gekregen om in de havens van Middelharnis, Stad aan 't Haringvliet en WSV De Put te duiken. Daar was winterclustering van vis waargenomen.

Warme soep op Menheerse Werf

Na de koude duik vulden de duikers bij de gaskachels van Menheerse Werf in Middelharnis, de monitorformulieren in met hulp van stichting ANEMOON en RAVON. Onder het genot van warme drank en soep luisterden de duikers naar presentaties van onder andere de onderwaterfotograaf Ron Offermans. Hij schetste een bijzonder beeld van de brakwaternatuur in het Noordzeekanaal.

Project Haringvliet zet zich de komende jaren in om de gevolgen van het Kierbesluit op de voet te volgen en te leren van de ontwikkelingen die dit watersysteem doormaakt met de komst van het Noordzeewater. ARK Natuurontwikkeling is betrokken bij het Droomfondsproject Haringvliet en heeft bijzondere belangstelling voor de monitoringsresultaten.

Tekst: Marieke Reisinger, ARK Natuurontwikkeling en Niels Schrieken, Stichting Anemoon
Foto's: Roel van der Mast