Hermelijn met jong

'Onmogelijke' waarneming winters hermelijnjong

Vroege Vogels
5-FEB-2017 - Op 26 januari 2017, hartje winter, werd bij Steenwijk een hermelijn met een jong op het ijs gefotografeerd. Iets wat tot dan toe door deskundigen voor onmogelijk werd gehouden. In Nederland krijgen hermelijnen normaliter namelijk voor het eerst pas jongen zo rond eind maart. Na een flinke discussie bleek het toch om een hermelijnjong te gaan. Een uiterst unieke waarneming voor Nederland.

Jonge rat of jonge hermelijn?

Uitvergroting van een van de foto's, de donkere manen zijn duidelijk te zienOnmiddelijk nadat de foto verscheen op de website van Vroege Vogels, onstond er een dicussie over de identiteit van het jong. Was het een jonge rat die als prooi geldt voor de hermelijn of was het een jong van het beestje zelf? In eerste instantie dacht de Werkgroep Kleine Marterachtigen (WKM) dat het ging om een jonge rat. Na raadpleging van meerdere deskundigen en meer foto's van het moment, concludeerde de WKM echter dat het toch om een hermelijnjong ging. "Doorslaggevend zijn de zogenaamde ‘manen’ die op de hals van het jonge dier te zien zijn. Deze zijn kenmerkend voor jonge hermelijnen", zo meldt Erwin van Maanen, voorzitter van de WKM. Ook is bij de hermelijn een hangbuikje te zien dat veelal op opgezwollen melkklieren duidt.

Hermelijnjong in januari zeer opmerkelijk

Volgens de wetenschappelijke literatuur vindt de geboorte van hermelijnen in de lenteperiode plaats. Dit is strikt fysiologisch geregeld door daglengte en zelfs onder laboratoriumomstandigheden moeilijk of niet te manipuleren. "Het is daarom zeer vreemd en uitzonderlijk dat het diertje zo vroeg in het seizoen geboren is; maanden te vroeg zelfs. Een grote uitzondering op de regel", aldus van Maanen.

Verklaring voor het vroege jong

Een mogelijke verklaring voor het extreem vroege hermelijnjong is dat het dier wellicht landurig onder of bij een sterke kunstmatige lichtbron leefde, bijvoorbeeld bij een kas of een 24-uur verlichte veestal. Deze zijn relatief veel in de omgeving van Steenwijk te vinden.

Tekst: Vroege Vogels
Foto's: Gert Stegeman