Pepermint Goby

Vrijwilligers gaan bedreigde soorten tellen op St. Eustatius

Stichting ANEMOON
26-FEB-2017 - Het Nederlands-Caribische eiland Sint Eustatius heeft een bijzonder rijke onderwaternatuur. Sinds 1996 is de natuur rond Sint Eustatius beschermd in een Marien Park dat beheerd wordt door STENAPA. De mariene natuur staat echter onder druk door menselijke activiteiten. Stichting ANEMOON gaat mede daarom met vrijwilligers de onderwaternatuur inventariseren op Sint Eustatius.

In 2015 is een goede start gemaakt met deze inventarisatie met de Sint Eustatius Mariene Expeditie 2015. Tijdens deze eerste uitgebreide inventarisatie heeft stichting ANEMOON samen met Naturalis Biodiversity Center en lokale partners het onderwaterleven in kaart gebracht. Er zijn in drie weken tijd meer dan 1150 verschillende soorten planten en dieren in het mariene park waargenomen.

Amerikaanse pijlstaartrog (Dasyatis americana)

Om in de toekomst adviezen te kunnen geven over het juiste beheer van deze natuur is het belangrijk de veranderingen en de verspreiding van soorten in de tijd te volgen. In Nederland doet Stichting ANEMOON dit met een uitgebreid netwerk van actieve vrijwilligers (burgerwetenschappers). Op vergelijkbare wijze wil Stichting ANEMOON dit op Sint Eustatius opzetten. Hier gaat ANEMOON samen met STENAPA toeristen, expats en locals helpen met het tellen van bedreigde en exotische mariene soorten. Door het geven van workshops en het ondersteunen van de vrijwilligers wil Stichting ANEMOON bereiken dat er meer publieke belangstelling voor het onderwaterleven op St. Eustatius komt en meer vrijwilligers interesse hebben om soorten te gaan tellen.

Karetschildpad

Iedereen die op Sint Eustatius gaat duiken of snorkelen, kan daar op eenvoudige wijze een bijdrage aan leveren. Dat kan via de "Observation Card" die Stichting ANEMOON in samenwerking met STENAPA heeft ontwikkeld. Daarop zijn 12 goed herkenbare soorten afgebeeld, die samen een goede graadmeter vormen voor de gezondheid van de onderwaternatuur rond St. Eustatius. Op de kaart staan bijvoorbeeld zeeschildpadden, een haai en een rog, soorten die overal in de Cariben kwetsbaar zijn. Rond St. Eustatius is gelukkig een goede kans deze soorten te zien. Na afloop van een duik of snorkeltrip kun je op de kaart aangeven welke soorten je gezien hebt.

Naast de 12 soorten op de Observation Card is er uiteraard heel veel meer te zien. De enorme variatie aan soorten, kleuren en vormen is afgebeeld in de fraaie veldgids “Field Guide to the Marine Life of St. Eustatius”. Deze gids bevat afbeeldingen van maar liefst 234 soorten en is daarmee de meest complete gids van het mariene leven rond St. Eustatius. De gids bevat de meest kenmerkende planten en dieren die rond het eiland leven en alle foto’s zijn ter plekke gemaakt. De veldgids is gratis beschikbaar als digitaal pdf-bestand. Uitgebreidere informatie over de mariene soorten van Caribisch Nederland is te vinden in het overzicht Caribische Soorten op de website van Stichting ANEMOON. Voor zeer actieve duikers, snorkelaars en waterlijnwandelaars is er ook een formulier beschikbaar met een uitgebreidere soortenlijst.

Meer informatie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds afdeling Caribisch Gebied.

Tekst: Stichting ANEMOON
Foto's: Marion Haarsma (leadfoto: straalvinnige vissensoort Coryphopterus lipernes)