Grutto’s in de Albufeira bij Valencia, Spanje

Nationale vogel terug op Hollandse bodem

Vogelbescherming Nederland
14-MRT-2017 - De Grutto is de nationale vogel van Nederland en komt deze dagen weer terug op Nederlandse bodem na een reis van duizenden kilometers. Daarom is aanstaand weekend het Welkom Grutto Weekend. Het is voor grutto's elk jaar onzeker in welke staat zij het landschap zullen aantreffen. Bij natuur-inclusieve boeren maken grutto's nog een kans om ook dit jaar weer jongen groot te brengen.

De terugkeer van grutto's is een bijzonder moment om mee te maken. Spectaculair om te zien, omdat de vogels zich eerst in grote groepen verzamelen op plekken waar ze kunnen bijkomen. Dat zijn vaak jaar-in-jaar-uit dezelfde plekken: de vogels weten dat ze daar snel veel voedsel kunnen vinden. Dat is nodig, omdat de trek veel van hun lichaam vraagt. Maar ook omdat de broedtijd begint: tijd om paartjes te vormen en zich over het land te verspreiden, op zoek naar de plek waar zij vorig jaar ook hebben gebroed, of zijn geboren.

18/19 maart: dé tijd om grutto's kijken

Grutto'sVogelbescherming organiseert nu, op het moment van deze grutto-terugkeer, het Welkom Grutto-weekend. Ga op zaterdag 18 of zondag 19 maart kijken op een verzamelplek waar honderden (of zelfs duizenden!) grutto's net zijn geland. U vind via het overzicht van activiteiten snel een leuke uitstap. Dit is hét moment om gruttos te gaan kijken: de grote groepen zijn indrukwekkend om te zien. Bovendien houden zich in de verzamelde grutto-groepen ook nog veel 'IJslandse' grutto's op, die nog zullen doortrekken naar IJsland. Deze ondersoort is wat roder van kleur, maar kan moelijk te onderscheiden zijn van Hollandse poldergrutto's. De ervaren gidsen van Vogelbescherming helpen daar graag bij en kunnen alles over het leven van grutto's vertellen.

 Grutto

Eerst verzamelen, dan broeden

Grutto's verzamelen zich eerst om daarna uiteen te gaan als broedpaartjes. De meeste grutto's zijn heel trouw aan de plaats waar zij zelf vandaan komen. Paartjes keren jaar-in-jaar-uit terug naar hetzelfde weiland, zo blijkt uit onderzoek. Boeren die al lang hun land weidevogelvriendelijk beheren, mogen daardoor rekenen op de terugkeer van 'hun' grutto's en de jongen die er zijn opgegroeid. Plaatstrouw zorgt er helaas ook voor dat gruttos blijven terugkeren naar weilanden die zo vroeg gemaaid worden dat de kans op succesvol broeden bijna nihil is. De meeste weilanden zijn ongeschikt geworden voor grutto's en andere weidevogels, maar er zijn ook boeren die alles doen om weidevogels op hun bedrijf een toekomst te bieden.

Welke boer krijgt de Gouden Grutto?

De Gouden Grutto is de prijs van Vogelbescherming voor de meest natuurvriendelijke boer van Nederland. Negen boeren werden genomineerd voor de prijs. Er zijn twee categorien; een vakjuryprijs en een publieksprijs. Stem ook: welke boer verdient de Gouden Grutto?

Genomineerden voor de Gouden Grutto

Meer over grutto's en andere weidevogels én over boeren leest u op de website van Red de Rijke Weide.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: René Faber; Martin Hierck; Martin Zekhuis, Saxifraga; Fred van Diem, Vogelbescherming Nederland